Överkalix siktar på klimatneutralitet 2035

Foto: Överkalix kommun

Genom Energikontor Norrs träningar inom klimatledarskap har Överkalix kommun tagit ledningen inom energiomställningen. Kommunen har satt höga mål och strävar efter att uppnå klimatneutralitet år 2035, vilket är ett decennium före Sverige och femton år före EU.

- Det är inspirerande att en mindre kommun vågar sätta ambitiösa mål och leda vägen inom energiomställningen. Vi behöver fler kommuner som följer deras exempel, säger Isabella Katsimenis, projektledare på Energikontor Norr.

Överkalix kommun siktar på att bli klimatneutrala senast år 2035. Detta inkluderar en minskning av växthusgasutsläppen med 85 % och en kompensation för de återstående 15 %. Kommunen har även mål om att öka energieffektiviteten med 50 % fram till 2030 jämfört med år 2005, samt en ambition om 100 % förnybar elproduktion till 2030. Planeringen för att nå dessa mål är redan påbörjad.

Kommunen agerar aktivt genom att delta i klimatledarskapsprogrammet, som är en del av projektet REMARKABLE. Programmet, som drivs av Energikontor Norr, har över 320 deltagare över hela Europa och har resulterat i en gemensam färdplan mot klimatneutralitet.

Överkalix kommuns engagemang i REMARKABLE-projektet har lett till att kommunen blivit ledande inom energiomställningen och aktivt arbetat mot målen i den europeiska gröna given (The European Green Deal) och initiativen i Fit for 55.

- Klimatledarträningen har gett mig kunskap och mod att driva ett mer omfattande klimat- och miljöarbete. Vi erbjuder all personal och alla politiker i kommunen en kortfattad klimatledarträning och har fastställt ambitiösa klimat- och miljömål för framtiden, säger Niclas Hökfors, kommunalråd i Överkalix.

Isabella Katsimenis, projektledare på Energikontor Norr och initiativtagare till projektet, betonar klimatledarskap som en nyckelfaktor för att uppnå klimatneutralitet.

- Just nu, i denna kritiska period, är ledarskap av största vikt. Vår förmåga att minska kostnaderna för klimatförändringar är avgörande för framtiden. Vi står inför risker som översvämningar, värmeböljor och bränder, som kan bli mycket kostsamma för samhället om vi inte agerar nu, säger Isabella.

Om projektet Projektet REMARKABLE Climate Leaders syftar till att bygga ny ledarskapskapacitet över hela Europa genom ett klimatledarskapsprogram designat tillsammans med klimatledare. Med ett människocentrerat angreppssätt stödjer regionala energikontor runtom i Europa offentliga myndigheter och samhällen i att genomföra transformativa färdplaner och innovativa lösningar för att uppnå klimatneutralitet.