Outokumpu stänger två anläggningar i Tyskland

Outokumpus anläggning i Torneå. Foto: Methem (Mikko J. Putkonen)Oma teos/Wikimedia Commons

Finska Outokumpu, specialiserat på rostfritt stål, kommer att stänga sina anläggningar i Dahlerbrück och Hockenheim i Tyskland. Beslutet påverkar 200 personer. Det framgår av ett pressmeddelande.

Outokumpu kommer nu att börja centralisera produktionen av avancerade material i Tyskland till Dillenburg. Outokumpu kommer också att stänga sitt servicecenter i Hockenheim och överföra volymerna där till andra platser.

Stängningen av Hockenheim förväntas vara slutförd i slutet av andra kvartalet 2024, och Dahlerbrücks verksamhet ska stängas i slutet av 2024 och delvis överföras till Dillenburg-bruket.

Outokumpu tillkännagav sina omstruktureringsplaner i november 2024 och förhandlingar med facket avslutades i april i år.

– Vi tackar våra arbetstagarrepresentanter för de konstruktiva förhandlingarna till stöd för vårt gemensamma mål att stärka företagets europeiska konkurrenskraft på lång sikt. Dessa åtgärder är svåra men nödvändiga, och de kommer att genomföras på ett socialt ansvarsfullt sätt och, där det är möjligt, genom att undvika tvångsuppsägningar, säger Thomas Anstots, vd för affärsområdet Advanced Materials, i ett pressmeddelande.

– Vi är en global ledare inom avancerade material och vi vill stärka denna position ytterligare. Att centralisera expertis, produktportfölj och verksamhet under ett tak i Dillenburg kommer att tillåta oss att utöka vårt erbjudande och att ompositionera rollen som kärnvärdeskaparen inom vår affärslinje Advanced Materials vid sidan av våra bruk i Sverige, fortsätterThomas Anstots.

Omstruktureringsåtgärderna förväntas medföra årliga besparingar på cirka 15 miljoner euro. Den totala omstruktureringskostnaden för båda anläggningarna uppgår till cirka 28 miljoner euro.