Sandvik förvärvar majoritetsandel i kinesiska Suzhou Ahno

Foto: Sandvik

Sandvik har tecknat avtal om att förvärva en majoritetspost i det ledande Kina-baserade företaget Suzhou Ahno Precision Cutting Tool Technology Co., Ltd. (Ahno) från den nuvarande majoritetsägaren, Ningbo Baosi Energy Equipment Co., Ltd.

Bolaget kommer att redovisas inom affärsområdessegmentet Sandvik Machining Solutions.

Ahno är verksamt inom precisionsskärande verktyg i premiumsegmentet. De huvudsakliga kundindustrierna är verkstadsindustri och fordonsindustri, där en betydande del är mot elfordon. Medicinsegmentet är också växande för företaget, enligt Sandvik. Med detta förvärv vill Sandvik Machining Solutions stärka sin position inom runda verktyg.

— Det här förvärvet stärker vår position på den strategiskt viktiga kinesiska marknaden. Ahnos konkurrenskraftiga sortiment och närhet till kunderna är en utmärkt plattform för att driva ytterligare tillväxt av vår verktygsverksamhet i Kina. En stor del av erbjudandet är fokuserat på snabbväxande segment, som till exempel elfordon, vilket gör att Ahno passar perfekt in i vår strategi, säger Stefan Widing, VD och koncernchef för Sandvik.

Ahno kommer att utgöra grunden för en ny Kina-baserad division inom Sandvik Machining Solutions. Den nya divisionen kommer att etableras efter slutförandet av transaktionen.

— Förvärvet är i linje med vår strategiska ambition att växa i Kina och bygga en ledande position inom det lokala premiumsegmentet. Dessutom stärker Ahno vår lokala produktionskapacitet, vilket gör det till ett utmärkt komplement till Sandvik, säger Nadine Crauwels, chef för Sandvik Machining Solutions.

Efter transaktionen kommer Sandvik att äga 72,4 procent av aktierna i Ahno, att jämföra med den tidigare ägarandelen om 12,4 procent. Företaget grundades 2002, har cirka 1 200 anställda och har sitt huvudkontor i Suzhou, Kina.