Rumänska magnesiumgruvor kan rädda Europas aluminiumindustri

Foto: Parent Géry/Wikimedia Commons

Magnesium är en oumbärlig insatsvara vid bland annat aluminiumproduktion och Kina står för mer än 90 procent av leveranserna i världen.

Men för första gången på länge kommer magnesium att börja utvinnas i Europas vilket kan minska kontinentens beroende av Kina. Det är gruvkoncernen Verde Magnesium planerar att återöppna en gruva i Rumänien som varit stängd i 10 år. Nyligen kom beskedet att gruvbolaget fått ett tillskott på 1 miljard dollar. Det är en är en amerikansk investerare, Amerocap, som står bakom investeringen. Nu planerar man åter börja producera magnesium i gruvan från 2027.

Magnesium produceras i blygsamma volymer.  Endast 1 miljon ton utvinns varje år. Ändå är metallen av helt avgörande betydelse för att tillverka aluminium och många legeringar.

När Kina 2022 temporärt stängde 35 av sina totalt 50 magnesiumsmältverk för att minska sin energiförbrukning, spred sig oron snabbt på marknaden och somliga befarade att lagren snart skulle gapa tomma. Det gav även beslutsfattarna i EU huvudbry, och de har sedan dess försökt hitta sätt att minska Europas beroende av Kina på området. Mål som snart alltså har uppnåtts. 

De sista magnesiumfabrikerna fanns i Norge och Frankrike, och de stängde i början av 2000-talet.