Med fler solceller gör ”ankkurvan” entré i Sverige

Fenomenet ankkurvor har gjort entré med besked i Sverige. Arkivbild.

Ankkurvorna är en bildlig beskrivning av solcellers produktionsmönster, där produktion och konsumtion av elektricitet hamnat ur fas. Nu tvingas systemoperatörer som Svenska kraftnät varna för problemen med vind- och solenergi, då de så kallade ankkurvorna bara blir värre och värre.

– Exemplen visar att det bara blir värre och värre med tiden”, säger elsystemsexperten Paul-Frederik Bach till Tidningen Näringslivet.

Om inte balansen mellan produktion och konsumtion av elektricitet upprätthålls exakt – riktmärket ligger mellan 49,9 och 50,1 hertz – kan störningar i systemet uppstå. Negativa elpriser är en signal på att något inte står rätt till, och enligt Energiföretagen uppstod sådana 400 timmar under 2023, vilket motsvarar så mycket som fem procent av tiden.

Negativa elpriser, som innebär att utbud inte möter efterfrågan, ökar ju mer väderberoende kraft som finns i systemet.

– Negativa elpriser är inte bra för någon eftersom det betyder att alla producenter måste betala för att göra sig av med sin el, vilket också motverkar framtida investeringar i elproduktion, säger Magnus Thorstensson, ansvarig för råkraftsmarknad hos Energiföretagen, till Tidningen Näringslivet.

Systemoperatören kan då uppmana en producent av stänga av produktion eller säga åt en konsument att konsumera mera el, och aktiverar då förlagda upp- och nedregleringsbud på marknaden.

Men ibland räcker kapaciteten i reglerkraftmarknaden inte till. Enligt Tidningen Näringslivet hände det nyligen då Svenska kraftnät och Energinet gick ut med allvarliga varningar till aktörerna på elmarknaden. Någon vecka tidigare hade alla nedregleringsbud i Danmark tagit slut. Konkret innebar det att Danmark inte kunde ta hand om alla el man producerade, utan levererade överskottet till Sverige. I värsta kan systemoperatörerna ingripa och stänga av elproduktion - om kollaps av hela systemet hotar.

Till det kommer problemet med ankkurvor – namnet är en beskrivning av hur en sittande anka ser ut. Solcellers produktionsmönster följer inte alls konsumtionen – den är lägre på morgonen när människor sätter på sina apparater och faller snabbt på eftermiddagen eller kvällen när solen går ner. Detta blir en utmaning för elsystemsoperatörerna, som måste rampa upp och ned andra produktionskällor för att möta efterfrågan

Experter som följt utvecklingen i solcellsrika Kalifornien, där begreppet ankkurvor först myntades, har kunnat se att problemet bara blir större och större ju mer solceller som tas i drift.

I Sverige är användningen av solceller marginell, men i södra Sverige importeras fenomenet från andra länder, inte minst Tyskland och Danmark.

För TN bekräftar Pontus De Maré, driftschef hos Svenska kraftnät, att ankkurvor förekommer och att de blir allt svårare att hantera med mer väderberoende kraft.