Svag tillväxt präglade juni för svenskt näringsliv

Det 1950-talsinspirerade kaféet Ebbas fik i Helsingborg. Foto: Wikimedia Commons

Under juni månad avstannade den positiva trenden för svenskt näringsliv markant. Efter en stark maj med nästan 2 000 nya företag var ökningen i juni betydligt mer blygsam, endast 308 nya registreringar noterades. Det visar färsk statistik från Företagarallsvenskan.se, baserad på data från Bolagsverket..

Svenska företag visade en liten tillväxt i juni och Skåne uppvisade störst nedgång. Antalet nya företag ökade med bara 308 jämfört med föregående månad, en marginell ökning på 0,03 procent. Jämfört med samma period föregående år var ökningen 1,29 procent. Under de första sex månaderna av 2024 visar Bolagsverkets data att tillväxten för svenskt näringsliv var 0,44 procent, vilket motsvarar 4 691 nya företag.

– Förra året var väldigt bra för svenskt företagande och den trenden har fortsatt in på det här året även om det har blivit några dippar. Svenska företagare visar driftighet och ihärdighet, vilket är avgörande för svensk ekonomi och god tillväxt. Det är därför viktigt att fortsätta stötta och skapa goda förutsättningar för egenföretagare så att fler vågar ta klivet att starta och driva eget, säger Claudia Frese, vd på STRATO.

Stagnerad tillväxt i flertalet regioner

Medan endast tre av Sveriges 21 regioner redovisar negativa siffror för juni, präglas månaden av stillastående i majoriteten av regionerna. Gävleborg leder med en tillväxt på 0,19 procent, motsvarande 42 nya företag. Jönköping och Västra Götaland följer med 0,13 procent tillväxt vardera, motsvarande 39 och 233 nya företag. Blekinge och Halland delar tredjeplatsen med en tillväxt på 0,10 procent, motsvarande 11 och 34 nya företag.

Källa: Strato