Staten helt ute ur Nordea

Regeringen har i dag sålt av sina sista aktier i Nordea. Priset blev 76 kronor per aktie.

-Här sätter vi punkt för bankkrisen, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Att priset landade på 76 kronor per aktie innebar en rabatt på 4 procent på gårdagens stängningskurs på 79:20 kronor.

Under förmiddagen har Nordea-aktien handlats runt 2 procent ned på Stockholmsbörsen.

Finansmarknadsminister Peter Norman talar om en "historisk dag som man kan vara lite glad över". Staten har varit ägare i banken sedan krisen i Sverige på 90-talet.

-Som ni vet är det vår bestämda uppfattning att staten inte är rätt ägare av bankaktier. Här sätter vi punkt för bankkrisen som härjade i Sverige, säger Peter Norman vid en pressträff.

Enligt statssekreteraren Erik Thedéen var inte målet med försäljningen att pricka en toppkurs, utan att hitta en tidpunkt då det är rimligt att sälja en stor mängd aktier, och man har bedömt att det nu är ett tillräckligt stabilt läge på marknaden.

Försäljningen innebär att statsskulden minskas med 21,6 miljarder kronor. Statens totala intäkter från försäljningar av Nordeaaktier under mandatperioden uppgår till 60,1 miljarder kronor.

Mats Anderson, bankanalytiker på Kepler Cheuvreux och tidigare bankexpert på Finansdepartementet, anser att det inte bara handlar om att få ner statsskulden.

-Regeringens övervägande är uttryckligen att man inte bör vara både reglerare och ägare. Finanskrisen har illustrerat betydelsen av reglering i banksektorn, och regeringen anser att det är mer befrämjande för samhällsnyttan att reglera än att äga, säger han.

Staten tog över hela ägandet av Nordbanken 1992, och 1995 noterades banken på börsen. Sedan dess har staten successivt minskat sitt ägande.

Socialdemokraterna har inga principiella invändningar mot att sälja Nordea - men:

-Det är tidpunkten vi ifrågasätter. Regeringen har ju väldigt svårt att motivera varför man valt just den här tidpunkten för försäljning. Frågan är om det motiveras med att man har problem med att sköta statsfinanserna, att man friserar siffrorna inför valrörelsen, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson till TT.

-Säljer man familjesilvret för att täcka de löpande räkningarna?

Oppositionen förstår inte budgetramverket, kontrar Peter Norman.

-Staten minskar både tillgångssidan och skuldsidan, och då får man inga effekter av det slag som oppositionen hävdar, säger han till TT.

Allt beror på vilka indikatorer man tittar på, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. Bruttoskulden är ett vanligt mått på hur ekonomiskt starkt ett land är. Och när pengarna från försäljningen av Nordea används för att minska den skulden slår det igenom.

-Offentliga bedömare kommer att säga att vi har råd med underskott i de offentliga finanserna, eftersom vi har en låg statsskuld. Men tittar man på balansräkningen ser staten lika förmögen ut i dag som i går, säger Robert Bergqvist.

Försäljningen av Nordea-aktier bidrog till att sänka marknadsräntorna något. Men detaljerna kring vad försäljningen innebär för statsskulden kommer att dröja tills Riksgälden kommer med sin nästa prognos den 23 oktober.

(TT)