Nu börjar Helsingborgs stad att komma igång med arbeten i södra hamnbassängen vid Oceanhamnen för att förhindra att föroreningar i bottensedimenten sprids. Från en pråm täcker vi över och kapslar in bottensedimentet för att hindra farliga ämnen att virvlas upp och sprids till växt- och djurlivet. Förarbete har redan påbörjats och hela projektet beräknas pågå till vintern.
Arbetet med att täcka över bottensedimentet i södra hamnbassängen vid Oceanhamnen är en fortsättning på en tidigare övertäckning som vi gjorde 2017. Då arbetade vi med havsbottnen längst in i södra hamnbassängen där det idag finns ett konstgjort rev. Kortfattat går övertäckningsarbetet ut på att täcka över havsbotten med tre olika typer av material. Först ett finkornigt isolerande lager, sedan ett filterlager som skyddar isoleringslagret, och slutligen ett erosionsskyddande lager, som består av ett lite större material som håller lagren på plats och skyddar dem mot större vattenrörelser.
Bottenföroreringar är inget ovanligt i hamnområden där det tidigare pågått hamn- och varvsverksamhet. Föroreningarna är till exempel orsakade av tributyltenn som förr fanns i bland annat båtbottenfärg, men som numera är förbjudet.
– Arbetet kommer att utföras med stor försiktighet för undvika att bottensediment rörs upp i onödan. Det kommer till exempel att finnas en så kallad bubbelridå i vattnet under arbetena som fungerar som en skyddsbarriär för oönskad spridning. Om vattnet ser grumligt ut under arbetets gång beror det främst på att vi tillför material snarare än att bottensediment har virvlats upp, säger Hans Gustavsson, miljöspecialist på stadsbyggnadsförvaltningen.
Arbetsområdet i södra hamnbassängen sträcker sig från ForSeas färjeläger i norr till Dockanparken i söder. Det vill säga till säga runt omkring Varvsbron, som behövde byggas färdigt innan man kunde täcka över botten på samma sätt som i övriga hamnbassängen år 2017.