Världsberömda bastun Solar Egg tar plats på Sara kulturhus i Skellefteå

Bilden är ett montage. Fotografer: Solar Egg: Jean Baptiste Béranger Sara Kulturhus: Visit Skellefteå

Norrländsk vinterkyla och värme möts när Solar Egg tar plats på Sara kulturhus Norra terrass i Skellefteå. Den mobila bastun och skulpturen skapades 2017 av konstnärsduon Bigert och Bergström för Riksbyggens räkning för att uppmärksamma samhällsomvandlingen i Kiruna. På samma sätt ska nu Skellefteås utveckling belysas. Bastun är öppen för allmänheten och invigs 11 februari.

– Syftet med Solar Egg är att lyfta samhällsomvandling och hållbarhet genom samtal. Att vi nu får göra det i Skellefteå, en av Sveriges mest expansiva och moderna platser, ska bli väldigt intressant och spännande, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

bild
Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström är internationellt erkända med en mängd större utställningar i Europa, Kina och USA. Foto:  Jean-Baptiste Béranger

Riksbyggen har varit verksamma i Skellefteå i årtionden

– Nu fortsätter vi att utveckla Skellefteå och senast i raden av projekt är Brf Utsikten med byggstart i början på 2023. Det är otroligt kul att Riksbyggen som långsiktig samhällsbyggare är en del av den här stadsutvecklingsresan, säger Johanna Frelin.

Sedan 2017 har Solar Egg varit på turné som rönt stor uppmärksamhet i bland annat Kiruna, Paris, Minneapolis, Köpenhamn, Rättvik, Jukkasjärvi och senast Stockholm. Nu kommer Skellefteåborna och stadens besökare få en spektakulär bastuupplevelse när solägget placeras på Sara kulturhus Norra takterrass, en av världens högsta träbyggnader. I Skellefteå står Skellefteå Konsthall i samarbete med Sara kulturhus och Wood hotel som mottagare av Bigert och Bergströms Solar Egg.

bild
Bastun värms av ett vedeldat aggregat i formen av ett mänskligt hjärta. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat. Foto: Riksbyggen

– Bastun ska även fungera som mötesplats för svettiga samhällsfrågor inom bland annat elektrifiering, social- och miljömässig hållbarhet och stadsutveckling, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad, på Riksbyggen.

På uppdrag av Riksbyggen skapades Solar Egg av konstnärerna Bigert och Bergström som i över 30 år satt ljus på planetens klimatförändringar genom sin konst. På prisbelönta Sara kulturhus tar Solar Egg nu plats fram till 30 april 2023. Under turnéstoppet kommer ett antal bastusamtal att anordnas med inbjudna gäster.

– Vilken upplevelse bastubadarna kommer att få! Med Solar Eggs besök i Skellefteå vill vi belysa den moderna och innovativa utveckling som Skellefteå genomgår. Att vi får pryda Sara kulturhus med Sveriges största och mest välkända guldklimp värmer gott, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad på Riksbyggen.

– Med utställningen The broken green house och Solar Egg bidrar Skellefteå konsthall ännu en gång till att väcka intresse både för samtidskonst och även klimat- och hållbarhetsfrågan, något som ligger helt i linje med det hållbarhetsarbete som Skellefteå lägger stort fokus vid nu och i framtiden. Jag ser verkligen fram emot att få ta del av utställningen likväl som de samtal som kommer att väckas människor emellan i bastun Solar Egg, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd och vice ordförande kommunstyrelsen, Skellefteå kommun.

bild
Foto: Jean-Baptiste Engblad Béranger

Solar Egg är öppen för allmänheten
Sedan öppningen av Solar Egg i Kiruna 2017 har nästan 5 000 personer hunnit bada bastu och känna värmen från det hjärtformade aggregatet av gjutjärn. På Sara kulturhus står bastun i en fantastisk miljö med möjlighet till ombyte och dusch. Solägget är på plats mellan 11 februari och 30 april. Bastun är kostnadsfri och öppen för allmänheten. Besökare kommer vid senare tillfälle kunna boka plats via riksbyggen.se. Riksbyggens Solar Egg i Skellefteå av Bigert och Bergström är ett samarbete med Skellefteå Konsthall.

bild
Verket Solar Egg, som är 5 meter högt och 4,5 meter brett, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt. Foto: Jean-Baptiste Engblad Béranger