Nu tar den nya stadsdelen Kattvikskajen i Hudiksvall form - en helt ny kustnära stadsdel med 500 bostäder, serviceinrättningar och kontor. Ett av de första trähusen som uppförs i stadsdelen är ett högt kontor med utmanande geometri – som byggs väderskyddat.
På en hörntomt uppförs ett kontorshus i KL-trä ovanpå ett våningsplan av betong. Byggnadens geometri kan liknas med ett ”v” och kommer ha en av stadsdelens högsta taknockshöjder på 20 meter. Bergnäset Ställningsmontage och ställningsleverantören Layher tog sig ann utformningen av konstruktionen för totalentreprenören JSB, med stor hänsyn till den geometriska utmaningen, tomtens begränsade utrymme och det väderutsatta läget intill Hudiksvallsfjärden.
Så kunde vi väderskydda byggnaden med smarta förankringar och ballast
Bergnäsets Mats Sättlin, ansvarig för resursoptimering och anbud, gick igenom förutsättningarna för ett fristående väderskydd genom att utgå från de typfall för väderskyddet Layher Keder XL. Det stod tidigt klart att stödställningen skulle bli alltför bred för den markyta som fanns tillgänglig runt byggnaden. Att väderskydda hela fastigheten under ett och samma väderskydd skulle dessutom vara svårt att uppnå.
- Beställaren krävde att väderskyddet skulle kunna öppnas minst 13 meter det krävde initialt en stödställning på 7,5 meters bredd, det fanns det inte utrymme för, så vi tog kontakt med Layher för support. Efter diskussioner med Fredrik Wik på den tekniska supporten och bollande med olika konstruktionsritningar fick vi ner stödställningen till en bredd på drygt 5 meter. Detta blev möjligt genom förankringar i bottenvåningens 4,5 meter höga betongväggar och valv, innergårdens bottenplatta och 250 ton ballast i stödställningen. Dessutom förstärkte vi med dubbla spiror de första 6 meterna i stödställningen. Totalt blev ställningen är 22 meter hög inklusive väderskydd, förklarar Mats.
För att underlätta allt arbete runt montage, öppnande och senare demontering av väderskyddet fanns det i konstruktionsritningen med ett takfotsbomlag med räcken. Väderskyddets spännvidd minskades från 43 meter till 19,2 meter genom att dela upp kontorsbyggnaden i två etapper, taket har dessutom säkrats med lyftsäkringar. Innanför stödställning finns också en inplastad arbetsställning med trappor som möjliggör väderskyddat fasadarbete och förbättrar tillgängligheten till byggnadens olika våningsplan.
Tätt tak och fasadarbete klart
Fördelen med att dela upp kontorsbyggnaden i två etapper är att endast ett smidigt väderskydd behövs. Dessutom har Bergnäset haft möjligheten att fördela arbetet och påbörja montaget av en del av den förstärkta stödställningen på etapp två, då även den består av ett bottenplan i betong.
- Vi är glada att väderskyddet inte sträckte sig över hela fastigheten, för i början av projektet hade vi 3 stormar med vindbyar på 27 m/s. Vi är helt enkelt väldigt tillfreds hittills, att vår kund JSB är nöjd, hjälpen från Layher, att våra grabbar tycker att det fungerat bra att följa konstruktionsritningarna, samarbetet med vår lokala leverantör av ballast och inte minst att feedback från arbetarna har varit positiv och det är de som jobbar väderskyddat, avslutar Mats.
Säkra ställningar från Layher
Layher tillverkar och utvecklar högkvalitativa och innovativa ställningssystem och väderskydd där säkerhet och effektiva lösningar är i fokus. Företaget, som har tillverkning i södra Tyskland, satsar stora resurser på att kontinuerligt förbättra och utveckla både produkter och tillverkningsprocesser.
Dessutom är teknisk dokumentation, utbildningar och mjukvarustöd viktiga komplement till de typkontrollerade produkterna i stål och aluminium.
Läs mer om väderskydd från Layher HÄR!
Läs mer om väderskyddsprojekt HÄR!