Det har tidigare konstaterats att EU-sanktionerna mot Ryssland till följd av landets storskaliga invasion i Ukraina kringgås.
Här behöver regeringen göra mer – och i ökad takt, anser Socialdemokraterna.
Det är medlemsstaternas ansvar att se till att de (sanktionerna) efterlevs och där kan regeringen jobba på snabbare och göra mer, säger Fredrik Olovsson.
Partiet lägger nu fram ett utskottsinitiativ där man kräver att fler åtgärder vidtas. Man vill bland annat se tuffare straff och förbättringar i hur myndigheter jobbar.
Vi vill även införa kraftiga företagsböter vid sanktionsbrott. Fokus ska riktas på företaget och minska incitamentet att ingå vissa affärer, säger Aida Birinxhiku, ledamot i näringsutskottet.
Kommerskollegium pekar på att svenska produkter som inte borde gå till Ryssland fortsatt gör det. Det har bland annat rapporterats om fordon och elektriska hushållsapparater.
Hur utbredda sanktionsbrotten är i Sverige är dock svårt att säga. Men exempelvis har exporten till Kazakstan närmast tredubblats från Sverige sedan kriget inleddes för två år sedan, uppger S.
Det är ett typiskt handelsmönster som man kan misstänka, säger Olovsson.
Ska vi sluta handla med länder som Kazakstan?
Nej. Men det är otroligt viktigt att man har koll på att det inte exporteras vidare.
I en nyligen utgiven rapport föreslår Kommerskollegium bland annat att de exportsanktioner som riktas mot Ryssland även borde riktas mot Belarus. Man ser även att försök till sanktionsbrott bör kriminaliseras.