Bristen på arbetskraft med efterfrågad kompetens är ett av de främsta tillväxthindren för företag i Sverige och regeringen ser även att det har blivit ett hinder för regional utveckling. Mot denna bakgrund satsar regeringen 25 miljoner kronor under 2024 för att stärka samordningen av ett tiotal myndigheters arbete kopplat till att attrahera och behålla internationell kompetens.
– Sverige ska vara ett välkomnande land för internationell kompetens och förutsättningarna för att attrahera, etablera och behålla kvalificerad arbetskraft behöver stärkas. Det är nödvändigt för att svenska företag ska kunna säkerställa sin framtida konkurrenskraft och tillväxt, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Många företag står inför utmaningar, bland annat på grund av den gröna och digitala omställningen, inte minst i norra Sverige där stora företagsetableringar och företagsexpansioner har medfört stora behov av arbetskraft.
– Vi måste få talanger att välja Sverige. Det är centralt för att vi ska ha kompetens till den enorma omvandling som den svenska industrin nu genomgår. Att attrahera internationell arbetskraft är också en viktig del av regeringens nya strategi för utrikeshandel. De länder som kan attrahera kompetens är också de som kommer bli vinnare i den gröna och digitala omställningen, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.
Regeringen ger därför ett tiotal myndigheter i uppdrag att i samverkan identifiera och adressera problem kopplat till att attrahera, etablera och behålla högkvalificerad internationell kompetens och annan utländsk arbetskraft som är viktig för Sveriges konkurrenskraft. Målet med uppdraget är att de statliga insatserna på området ska bli bättre samordnade, mer förutsägbara och bättre möta företagens behov. Uppdraget syftar också till att säkerställa att den arbetskraft som kommer till Sverige, inklusive medföljande familjer, snabbt kommer in i samhället så att de väljer att etablera sig i landet. Även forskare och studenter omfattas.
– Det är viktigt för ingenjörslandet Sverige att högkvalificerad arbetskraft kan fortsätta att komma hit för att arbeta och bidra, inte minst i den gröna omställningen. Uppdraget är viktigt för att förbättra arbetsgivarnas förutsättningar att rekrytera utländsk nyckelkompetens som är så avgörande för vår konkurrenskraft, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.
Myndigheter som får uppdraget:
De myndigheter och aktörer som deltar i uppdraget är Arbetsförmedlingen, Business Sweden, Försäkringskassan, Migrationsverket, SCB, Skatteverket, Statens servicecenter, Svenska institutet, Tillväxtverket, UHR och Vinnova. Uppdraget kommer att hållas samman av Tillväxtverket.