Solcellen.nu i konkurs – En av Sveriges största solcellsaktörer lägger ned

Foto: Evgeniy Alyoshin / Unsplash

Senast i raden av företag som tvingas stänga är Solcellen.nu/Solcellen Sverige AB, en av de största aktörerna på den svenska marknaden. Enligt Bolagsverket är denna konkurs den största i alla kategorier under augusti månad. Kunderna står nu inför en svår ekonomisk smäll, då de har betalat för solcellsutrustning som de sannolikt inte kommer att få installerad och i många fall inte heller få pengarna tillbaka för.

Solcellen Sverige AB grundades 2016 och hade sitt huvudkontor i Österbybruk, Uppsala län. Företaget hade expanderat till att omfatta 22 anställda och nådde sitt bästa resultat någonsin under 2023 med en omsättning på över 200 miljoner kronor och en vinst på fyra miljoner kronor. Trots denna framgång har företaget nu tvingats lägga ned.

Denna konkurs är en del av en tuff period för solcellsbranschen, som nyligen också har sett konkursen hos den amerikanska energijätten Sunpower. Sunpower, som tidigare betraktats som en ledande aktör inom solcellstillverkning, tvingades avbryta sin produktion och fokusera på installationer, ett beslut som visade sig problematiskt i takt med ökade kostnader för konsumenterna.