Airbus-motor exploderar på landningsbanan

Ett A330-plan. Foto: Johnpsolis/Wikimedia Commons

Lördagen den 31 augusti hördes en kraftig detonation inifrån ett Airbus A330-plan när det taxade ut på landningsbanan på Kaohsiung internationella flygplats i Taiwan. Flygplanet kunde rulla tillbaka till terminalen och de 275 passagerarna kunde oskadda ta sig ur flygplanet och dirigerades om till andra flygplan.

Den senaste tiden har Boeing varit drabbat av liknande, skrämmande olyckshändelser, men nu var det konkurrenten Airbus tur.

Bara några sekunder innan planet skulle lyfta, exploderade motorn. Höga lågor stod ut från den och på en video som spritts på sociala medier ser man hur planet plötsligt bromsar in, just när det har ökat farten för att lyfta. Vilka konsekvenserna hade blivit om motorhaveriet ägt rum uppe i luften är skrämmande att föreställa sig. 

Enligt mediekanalen Dimsum Daily, som citeras av France 3 Occitanie, hade flygplanet "ett motorfel, vilket ledde till en explosion och ett synligt hål på motorn", säger en representant för flygbolaget Cathay Pacific, som körde planet.