Fastighetsaktier i fokus - NorQuant Multi-Asset ökar exponeringen

Pressbild: NorQuant

Den senaste tidens sjunkande räntor har gett en stark utveckling för fastighetsaktier, vilket har lett till att den trendföljande blandfonden NorQuant Multi-Asset nu ökar sin exponering mot denna tillgångsklass ytterligare. Efter denna förändring är fondens exponering mot fastighetsaktier den högsta den varit på över två år.

Augusti visade sig vara en utmanande månad för världens börser. Den oväntade höjningen av styrräntan i Japan orsakade kraftiga nedgångar på marknaderna, vilket även påverkade AI-bolag som haft en kraftig uppgång på sistone. Det breda indexet för Stockholmsbörsen, OMXSGI, föll som mest med 9,7 procent men återhämtade sig och stängde månaden oförändrat. Det japanska Nikkei-indexet, där nedgångarna inleddes, stängde månaden med en nedgång på 1,2 procent efter att ha varit nere med hela 19,5 procent under den första veckan.

Trendföljande blandfonden NorQuant Multi-Asset från NorQuant Kapitalforvaltning hade en tuff månad då investeringar i japanska aktier och tillväxtmarknadsaktier bidrog till en markant nedgång. Även en svagare dollar hade en negativ inverkan, vilket resulterade i en nedgång på 2,37 procent för månaden.

I kontrast till den japanska räntehöjningen är marknadsräntorna för närvarande fallande. Detta ökar efterfrågan på fastighetsinvesteringar, vilket också syns på börsnoterade fastigheter. NorQuant Multi-Asset fortsätter att öka sin exponering mot dessa, med en ökning på 9 procentenheter i portföljen som nu utgörs av 36 procent börsnoterade fastigheter. Detta sker genom en minskning av exponeringen mot japanska aktier och en ökning i europeiska och globala fastighetsaktier.

- Sjunkande räntenivåer är generellt positiva för fastighetsaktier och det är rimligt att förvänta sig att denna trend fortsätter. Sedan juni i år har vår exponering mot börsnoterade fastigheter ökat från 5 till 36 procent, den högsta nivån sedan maj 2022, säger Erik Lidén, ansvarig förvaltare för NorQuant Multi-Asset.

Efter dessa justeringar består portföljen av 64 procent aktier och 36 procent börsnoterade fastigheter.

Sedan fondens start i juni 2021 har den stigit med 33,0 procent, jämfört med 24,9 procent för fondens jämförelseindex.

Fonden tillhör riskklass 3 på en skala från 1 till 7, där 7 representerar den högsta risken.