”Det här är det största som hänt i kärnkraftsbranschen på många år”

Foto: Blykalla

Kärnkraftsuppstickaren Blykalla, som har utvecklat små modulära reaktorer (SMR), har dragit in 160 miljoner kronor i en A-insamlingsrunda  - vilket innebär en fördubbling från i våras - med stöd av entreprenörerna och teknikmiljardärerna Joachim Ante och Daniel S Aegerter, som kommer att spela en aktiv roll i Blykallas fortsatta industrialisering och kommersialisering.  

– Det här är väldigt speciella investerare. Danska Joachim Antes investeringsfond 92 Ventures  har beslutat att bara investera i kärnkraft och det här blir deras största investering globalt sett, och amerikanska Aegerter letade efter en ”champion” och identifierade Blykalla som det, säger Mikael Fraenkel, CFO på Blykalla, till industrinyheter.

– Det här är ett extremt ”endorsement” av vår teknik, våra planer och vad vi gjort de senaste åren av aktörer som verkligen kan branschen och förstår tekniken. Det är ett stort förtroende att förvalta, fortsätter han.

Han säger entusiastiskt att det här är det största som hänt i kärnkraftsbranschen i Sverige på många år.

Blykalla planerar att använda medlen för att starta byggandet av sin testanläggning i Oskarshamn, som enligt dem blir Sveriges första SMR-reaktor.

– Planen är att sätta spaden i marken före årsskiftet, säger Mikael Fraenkel.

Han lyfter också att bolaget fått en ny styrelsemedlem i Chirayu Batra, med en bakgrund IAEA, där han har kartlagt snabba reaktorer.