Industridagen 2024: "Sverige har startat, men vi måste röra oss snabbare"

Samsynen på Industridagen var närmast total, och helt på Göteborgs linje. Foto: Business Region Göteborg

Industridagen 2024, som hölls på World of Volvo i Göteborg, samlade centrala aktörer från näringslivet, politiken, akademin och fackföreningar. Dagen präglades av en stark samsyn om behovet av en accelererad grön omställning.

Statsminister Ulf Kristersson öppnade dagen med att betona konkurrenskraftens betydelse och refererade som många andra till Mario Draghis färska ödesrapport om Europas försvagade konkurrenskraft. Stora europeiska investeringar i mångmiljardklassen är dock inte lösningen, menade han. Utan snabba politiska beslut.

– En bra lösning idag kan vara bättre än en perfekt lösning om fem år, sade Ulf Kristersson, och poängterade vikten av samarbete mellan stat och industri för långsiktiga framsteg, särskilt inom infrastruktur och tillståndsprocesser.

Martin Lundstedt välkomnade EU:s klimatpaket Fit for 55, men menade att det behöver hända mycket mer för att stärka svensk och europeisk tillväxt. För tretton år sedan var USA och Europas ekonomier lika stora. I dag är den amerikanska kakan att fördela 37 procent större än Europas.

– Nu har vi möjligheten att verkligen investera för framtiden. I infrastruktur, särskilt i våra energisystem, och när det gäller kompetens, både spets och bredd, sade Martin Lundstedt, vd för AB Volvo, ett av bolagen som var värd för dagen.

Volvo Cars Jim Rowan propagerade för samma sak.

– Vi har rullat ut på startbanan men nu måste vi röra oss ännu snabbare framåt för att lyfta, sade Jim Rowan, vd för Volvo Cars, och efterlyste mer investeringar i elektrifiering och grön teknologi.

Business Region Göteborg, Västra Götalandsregionen och Västsvenska Handelskammaren repeterade sitt gemensamma budskap under dagen. Sveriges riskerar att inom kort tappa både jobb och hållbar tillväxt om den snabbt ökande el- och effektbristen i Västsverige inte kan mötas med mer lokalt producerad el och stärkt distribution.

– Det är en brist som äventyrar runt 25 000 jobb till 2030 och åren strax därefter, bara i Västsverige – och faktiskt hela den gröna omställningen. Göteborg behöver bästa tänkbara förutsättningar att kunna fortsätta locka spetskompetens, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Enigheten stor längs hela den politiska kartan. Både statsministern och Mikael Damberg konstaterade att Göteborg är Sveriges industriella centrum.

– Vi har ett i princip fossilfritt energisystem, och relativt låga elpriser, priser som hela Europa är avundsjuka på. Det är en konkurrensfördel som vi självklart måste behålla, sade Mikael Damberg, socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson.

Den tidigare näringslivs- och finansministern var egentligen inte orolig, förutsatt att regeringen nu agerar snabbt och vågar fatta långsiktiga beslut.

– Sverige har bra förutsättningar för världsledande produktion, och en välfungerande industri. Vi har en tradition av innovation och vi har arbetsmarknadsparter som tar ansvar, sade Mikael Damberg, som krävde investeringar även i andra samhällsområden som infrastruktur och bostäder, för att säkra en hållbar tillväxt.

Källa: Business Region Göteborg