Omfattande förändringar i Volvos ledning - Chief Commercial Officer & vice VD lämnar

Bland annat kommer Björn Annwall, för närvarande Chief Commercial Officer & vice VD att lämna sin roll och ta sitt nästa steg utanför Volvo Cars. Foto: romain dancre/unsplash

Volvo Cars genomgår en omstrukturering för att anpassa sig till geopolitiska och makroekonomiska osäkerheter som påverkar marknadssentiment, leveranskedjor och teknikskiften. Verksamheten tillkännager nu förändringar som syftar till att minska komplexiteten och förenkla strukturen för den kommersiella delen av verksamheten.

Från och med den 1 november 2024 kommer nya ansvar att tilldelas olika ledare inom företaget. Arek Nowinski blir President för International Markets och kommer att leda verksamheten i Europa, USA och Kanada, APEC, Latinamerika samt globala importörer. Gretchen Saegh-Flemming, som leder marknadsföringsteamet, kommer att ansvara för Customer Experience & Marketing. Oscar Bertilsson Olsborg utses till Head of Global Commercial Operations och ska leda återförsäljar- och serviceutveckling.

Erik Severinson, Chief Product & Strategy Officer, får utökat ansvar för den kommersiella strategin. Björn Annwall, som är Chief Commercial Officer, kommer att lämna sin roll men stödja övergången till den nya organisationen.

“Under de senaste nio åren har Björn etablerat ett starkt team runt sig som kommer att fortsätta det viktiga arbete som ligger framför oss. Jag ser fram emot att arbeta nära tillsammans med honom för att möjliggöra denna omställning. Jag vill också rikta ett stort tack till Björn för hans enorma bidrag till Volvo Cars genom åren, inklusive den avgörande roll han spelade i vår framgångsrika börsnotering, för att främja vår omställning mot elektrifiering och vår expansion till nya marknader”, säger Jim Rowan, VD, Volvo Cars.

Jim Rowan, VD på Volvo Cars, kommenterar förändringarna:

"I en snabbt föränderlig värld måste vi säkra att vår organisation är rustad för att navigera en mer utmanande marknad. Vi omstrukturerar vårt kommersiella ledarskapsteam med fokus på att göra Volvo Cars ännu starkare, snabbare och effektivare."

Framöver kommer följande ledare att ingå i Volvo Cars koncernledning (EMT):

  • Jim Rowan, CEO & President
  • Johan Ekdahl, Chief Finance Officer
  • Helen Hu, General Counsel & Chief Legal Officer
  • Francesca Gamboni, Chief Manufacturing & Supply Chain Officer
  • Erik Severinson, Chief Product & Strategy Officer
  • Hanna Fager, Chief People Officer
  • Anders Bell, Chief Engineering & Technology Officer
  • Olivia Ross-Wilson, Chief Communication & External Affairs Officer

Den utökade ledningsgruppen (GMT) inkluderar även nyckelroller såsom President för APAC, Xiaolin Yuan, och Head of Global Sustainability, Vanessa Butani.