Schneider Electric: Modulära reaktorer – en lösning för datacenter

Efterfrågan på energieffektiva, pålitliga och hållbara energilösningar för datacenter fortsätter att växa, och små modulära reaktorer framstår som ett lovande alternativ. Foto:Teknikföretaget Schneider Electric

En ny rapport från det globala teknikföretaget Schneider Electric belyser fördelarna med små modulära reaktorer (SMR) som en lovande lösning på energikrisen inom datacentersektorn. Enligt rapporten kan energi från avancerad kärnteknologi revolutionera energilandskapet, men det är avgörande att utbilda beslutsfattare för att påskynda deras införande.

Författarna Marcin Wegrzyn och Steven Carlini skriver i rapporten "Small Modular Nuclear Reactors Suitability for Data Centers" att datacenter spelar en central roll i elektrifieringen och digitaliseringen av den globala ekonomin, och de är avgörande för den ökade användningen av artificiell intelligens (AI). Dock påverkar dessa anläggningar energiefterfrågan på sätt som aldrig tidigare skådats.

Datacentren fokuserar intensivt på att minska sin egen koldioxidavtryck och utforskar flera vägar framåt, bland annat ökad användning av förnybar energi och införande av effektiva kylteknologier. Men behovet av konstant tillgång till el blir en allvarlig oro, och att hitta lokal energi är en utmaning, särskilt då avtal om kraftinköp (PPA) som ursprungligen var avsedda att driva på användningen av förnybar energi inte längre räcker till för att möta efterfrågan.

Kärnkraft som alternativ

Enligt rapporten behövs alternativa energikällor, och kärnkraft kan fylla detta tomrum. Efterfrågan på energieffektiva, pålitliga och hållbara energilösningar för datacenter fortsätter att växa, och små modulära reaktorer framstår som ett lovande alternativ. Dessa reaktorer erbjuder en attraktiv kombination av lägre kapitalutgifter, kortare installationstider och betydande miljöfördelar. De kan ge en pålitlig och koldioxidneutral energiförsörjning till datacenter, med potential för ökad driftssäkerhet och förbättrad energiresiliens jämfört med förnybara alternativ. Deras skalbara design och avancerade riskhanteringsprotokoll kan också leda till minskad miljöpåverkan, även om rapporten påpekar att SMR-teknologin fortfarande inte har bevisats i stor skala.

Viktiga överväganden för antagande av SMR

Rapporten listar flera faktorer som potentiella användare av SMR bör tänka på för att avgöra om teknologin passar deras behov. Dessa faktorer inkluderar energibehov, tillgångsalternativ inklusive regulatoriska begränsningar, säkerhet, plats och säkerhetsbedömningar, tidsramar för installation inklusive regulatoriska godkännanden samt miljö- och hållbarhetsaspekter.

Framtidsutsikter för SMR

Rapporten avslutar med att påpeka att teknologin har mognat och att säkerheten och tillförlitligheten hos SMR väcker intresse bland operatörer av datacenter. Det finns en stor entusiasm för teknologin, men den måste först bevisas innan reglerande myndigheter godkänner storskalig användning.

Dessutom framhåller rapporten att flytande reaktorer kan fungera bäst tillsammans med förnybara resurser som en kompletterande generationsteknologi för grön energi. Varje ny teknologi kräver noggrann utvärdering, och i detta fall skulle en SMR-utvärdering också inkludera säkerhets- och riskbedömningar, som dikteras av operatören av datacentret och dess samarbetspartners för att ta hänsyn till eventuella lokala och nationella bekymmer.

Ekonomiska aspekter och framtida planer

Datacentersektorn måste räkna med högre initiala kostnader för kärnkraft, men rapporten menar att det är den mest realistiska vägen för att uppfylla hållbarhetsåtaganden. "Säkra och resiliensreagerande reaktorer som installeras på plats eller som del av elinfrastruktur kan vara en lösning på elbrist om regulatoriska och tillverkningsmässiga system standardiseras över olika geografiska områden", konstateras det i rapporten.

Tidigare i år signerade SMR-utvecklaren Terrestrial Energy ett avtal med Schneider Electric för att samarbeta om utvecklingen av koldioxidfria energilösningar för industriella anläggningar och stora datacenter baserat på Terrestrials integrerade smältsaltreaktor.

Källa: Schneider Electric & Nuclear World News