Efterfrågan på energismarta alternativ ökar i takt med att växthusgaspåverkan blir allt mer påtaglig. Detta har noterats av ventilföretaget BPS, Börjesson Pipe System, som under en lång tid har erbjudit lösningar för att spara energi.
– Ingen köper en bil som drar 1,5 liter per mil idag. Men när det gällt ventiler för vatten och avlopp köper man ofta likadant som för 30 år sedan trots att det finns mycket energieffektiva lösningar i dag, säger BPS vd och grundare Torbjörn Börjesson, som berättar att energibesparing, tillsammans med tryckslagsdämpning och översvämningsskydd, är några av företagets huvudfokusområden.
På marknaden för flödestekniska lösningar och produkter finns det i dag förhållandevis många produkter som gör samma jobb, men där skillnaden i energiförbrukning kan vara mycket stor.
BPS erbjudande är att guida kunderna till rätt strategi och produktval.
– Om en kund vill köpa en produkt av oss så säger vi inte bara: ”Den säljer vi till er”. Utan vi ställer lite frågor, för kunden kan ofta välja ett mycket mer energismart alternativ, säger Torbjörn Börjesson.
Lösningen kan handla om att utnyttja en anläggnings kapacitet på ett optimalt sätt eller att förbruka mindre el. Vald produkt ska passa en viss applikation och fungera på ett säkert och hållbart sätt.
BPS har också tagit fram en unik produkt för tryckslagsdämpning. En viktig åtgärd eftersom ett tryckslag kan orsaka rörbrott, skador på ventiler, pumpar, mätutrustning, kopplingar och upphängningar. Det förkortar därmed livslängden på de olika delarna i rörsystemet. Tryckslag kan uppstå vid hastighetsförändring av flödet, när pumpar startar/stannar för snabbt, när ventiler öppnar/stänger för snabbt, vid luftfickor i rörsystemet och vid strömbortfall.
– Ledningsnätet för vatten läcker ganska mycket i Sverige i dag eftersom det har mattats och korroderat. Om pumparna stannar på nätet efter ett strömavbrott kan det ofta leda till tryckslag. Och det kan bli lika mycket massa att hantera som ett ankommande godståg. Då blir det ofta först undertryck och sedan övertryck vilket förkortar livslängden på rörsystemet, säger Torbjörn Börjesson.
BPS har tagit fram en egendesignad klaffbackventil med en bypass. Produkten som kallas WHP, Water Hammer Protector, tar hand om tryckslag både vid övertrycks- och undertrycksfasen.
– Har man sådana installerade förlänger man rörsystemets livslängd ett antal år och det är väldigt mycket pengar att spara. För det är kostsamt att gräva upp och kostsamt att byta ut rör. Vi har haft produkten i cirka tio år, men med tanke på att den är en så billig försäkring för rörsystemet borde fler ha den, säger Torbjörn Börjesson.
Det sägs att klimatförändringarna ökar frekvensen av våldsamma regn med stora volymer vatten. Sådana regn har också en tendens att orsaka översvämningar i källare. När vattnet är uppe på marknivå och går in i trädgården och genom fönster och dörrar då är det för sent. BPS erbjuder sedan en tid en dansk produkt kallad ”Napan klaffbackventil” som stoppar bakåtflöde av vatten och på så sätt skyddar mot vatten i källaren.
Klaffbackventilen kan monteras i befintliga tillsynsbrunnar i rörnätet. Detta innebär att inga kostsamma ingrepp behöver göras i byggnadens installationer.
När det inte finns något vattenflöde är klaffbackventilen stängd och fungerar då samtidigt som råttspärr.
– På väldigt många platser har man möjlighet att installera översvämningsskyddet vid befintliga hus. Man behöver inte ta dit en grävmaskin, vilket innebär en en stor kostnad, utan det räcker att man lyfter ett brunnslock och stoppar ner det här. Och besparingen blir ju desto större med översvämningsskyddet installerat eftersom det kan kosta hundratusentals kronor att sanera en vattenskadad källare, säger Torbjörn Börjesson.
BPS produkter utvecklas och produceras i egna lokaler samt hos noggrant utvalda tillverkare runt om i världen. De flesta produkter marknadsförs under varumärket BPS men företaget är också återförsäljare av produkter från tillverkare som möter de hårda krav som BPS ställer.
BPS, som numer ingår i börsnoterade Momentum Group, är ett företag på frammarsch. I november 2023 förvärvades ett företag i Danmark och tidigare i år även ett svenskt företag, som ska hjälpa BPS att expandera på den nordiska marknaden samt komplettera produktsortimentet. BPS är också verksamt i Norge och Island men än så länge är Sverige huvudmarknaden.
– Det försöker vi ändra på och tre år i rad nu har vi blivit tilldelade Nordiskt tillväxtcertifikat som delas ut av UC. Och det får de bolag som är med bland de fem procent snabbast växande, säger Torbjörn Börjesson.