Microsoft vill återstarta kärnkraftverket Three Mile Island

Microsoft och Constellation Energy undertecknat ett avtal för att återstarta delar av kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania. Arkivbild

Energislukande IT-jättar köper kärnkraft för att möta efterfrågan på el för artificiell intelligens

Google har undertecknat världens första avtal för att köpa kraft från flera små modulära SMR-reaktorer. Det är energiföretaget Kairos Power som tecknat avtalet med Google som köper totalt 500 megawatt effekt från sex till sju reaktorer. Det gör man för att möta efterfrågan på el för artificiell intelligens.

Den första reaktorn är planerad att sättas i drift 2030 följt av ytterligare installationer under 2035. Man Kairos kommer att behöva bygg- och konstruktionstillstånd från U.S. Nuclear Regulatory Commission samt tillstånd från lokala myndigheter, en process som kan ta många år och som ännu inte är påbörjad.

Men Google är inte ensamt.  I år har Amazon tecknat ett avtal med ett datacenter från Talen Energy som drivs med kärnkraft. Nu har också Microsoft och Constellation Energy undertecknat ett avtal för att återstarta delar av kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania.