Kinnarps i Köln

från Kinnarps monter i Köln Foto Kinnarps

Med sin närvaro på Orgatec 2024 i Köln ställde Kinnarps Group ut sina kontorsmöbler med arbetsplatser med fokus på välbefinnande. Mässmontern, som är inspirerad av den svenska naturen, hade mottot "Allt hänger ihop" och tydliggör att ergonomin på kontoret präglas av hela den fysiska och sociala miljön och inte bara definieras av enskilda möbler enligt företaget.

 

Holistisk ergonomi

Kinnarps berättar följande: De flesta förknippar god ergonomi med en snurrstol som har många justeringsmöjligheter eller ett höj- och sänkbart skrivbord. Det finns dock många fler faktorer som påverkar kvaliteten på arbetsmiljön. Dålig luftkvalitet, otillräcklig eller felaktig belysning och störande akustik är bara några av de faktorer som Kinnarps tar hänsyn till när de utformar arbetsmiljöer för kunder. Till detta kommer valet av färger och material, som påverkar den totala upplevelsen av arbetsplatsen. Experter arbetar redan med dessa fysiska aspekter, men sociala aspekter som företagskultur och ledningskvalitet beaktas ofta inte när det gäller att utforma en ergonomisk miljö. Kinnarps förespråkar därför ett holistiskt synsätt på arbetsplatsutformning som omfattar allt.

"För att hjälpa både människor och företag att blomstra måste man ta hänsyn till alla delar av arbetsplatsen när man utformar utrymmen. Allt hänger ihop, och om något misslyckas så påverkar det helheten, säger Jenny Hörberg, Director Global Range & Design på Kinnarps.

Enligt Kinnarps är det tre nyckelåtgärder som är avgörande för att göra detta. En av dem är hur negativa distraktioner ska minimeras för att uppnå optimal koncentration på arbetsplatsen. Den andra åtgärden är att uppmuntra till rörelse på arbetsplatsen, eftersom stillasittande arbete kan ha en negativ inverkan på välbefinnande och hälsa. Den tredje åtgärden är att skapa ett positivt arbetsklimat, eftersom en sund och tydlig arbetskultur förbättrar medarbetarnas känsla av trygghet och självkänsla, tillit och engagemang. Engagerade och motiverade medarbetare förbättrar i sin tur organisationernas arbetsgivarvarumärke och gör det lättare att hitta nya talanger.

Alla foton: Kinnarps

 k

Ett svenskt mikrokosmos

Kinnarps mässmonter var utformad som ett mikrokosmos av den svenska naturen. Inspirerad av naturliga miljöer som skog och hav utforskar den hur arbetsplatser kan optimeras för att förbättra välbefinnande och effektivitet. En rundtur i Kinnarps monter är utformad för att spegla lugnet under en promenad i naturen och framkalla en känsla som är nära kopplad till den svenska identiteten. För att integrera så mycket som möjligt av naturupplevelsen i en kontorsmiljö har biofiliska element som organiska former, färger, belysning inspirerad av en skogsglänta, texturer och material införlivats i montern.

 

k