Fakeupdates fortsatt vanligast bland skadliga koder

Alltmer sofistikerade metoder används av cyberkriminella. Foto: kenny eliason unsplash

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software har publicerat sin rapport över utvecklingen av skadliga koder under oktober månad. Rapporten visar att Fakeupdates fortfarande ligger i topp vad gäller skadliga koder i Sverige, med 8,04 procent av svenska verksamheter drabbats under oktober månad. Rapporten visar även att Infostealers och cyberkriminellas alltmer sofistikerade metoder är en växande trend.

Forskare på säkerhetsföretaget har upptäckt en infektionskedja, där falska CAPTCHA sidor används för att distribuera den skadliga programvaran Lumma Stealer – en s.k. Infostealer som har klättrat upp till en fjärdeplats i rankingen av skadliga koder globalt. Kampanjen är anmärkningsvärd för dess globala räckvidd. Den påverkar flera länder genom att bland annat använda sig av nätfiskemejl som är direkt riktade mot användare av GitHub.

Infektionsprocessen vilseleder användare att installera ett skadligt skript som kopierats till deras urklipp. Kampanjen belyser den ökande förekomsten av informationsstöld som ett effektivt sätt för cyberkriminella aktörer att få tillgång till uppgifter och känslig information från infekterade enheter.

- Att fler cyberkriminella tar till sig mer sofistikerade metoder är ett växande problem, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software. Dessa aktörer utvecklar ständigt sina metoder och utnyttjar innovativa attackvektorer för att nå sina mål. Företag och organisationer behöver röra sig bortom traditionella försvar och anta mer proaktiva säkerhetsåtgärder som har möjlighet att förutse hot och attacker för att motverka dessa på ett effektivt sätt.

Den andra mest skadliga koden i Sverige under oktober var Androxgh0st, med 6,63 procent, medan Remcos och Esfury hamnade på en delad tredjeplats med 2,68 procent.

Källa: Check point