Robert F. Kennedy Jr. skapar oro hos USA:s hälsoexperter

För att bli godkänd som hälsominister måste Kennedy nu övertyga senaten, där ledamöterna också väger för- och nackdelar med hans kandidatur. Foto: Flickr. Robert F Kennedy Jr/Facebook pic

USA:s folkhälsoexperter är delade kring Robert F. Kennedy Jr:s kandidatur som hälsominister. Hans fokus på att bekämpa kroniska sjukdomar ses som efterlängtat, men hans konspirationsteorier kring vaccin väcker stor oro.

Robert F. Kennedy Jr., som nominerats av Donald Trump till hälsominister, står inför en svår balansgång. På ena sidan finns hopp om att hans arbete kan leda till stora förbättringar i kampen mot kroniska sjukdomar som hjärtproblem, diabetes och depression. På andra sidan finns oro för att hans kritik mot vaccin kan leda till ett utbrott av infektionssjukdomar.

En splittrad syn på Kennedy

Nästan ett dussin hälsoexperter som Politico har talat med ser en möjlighet i Kennedys planer att förbättra amerikaners kostvanor, motionsnivåer och minska exponeringen för skadliga kemikalier. Samtidigt befarar de att hans spridning av desinformation om vaccinering kan orsaka stor skada på folkhälsan.

– Det här är en mycket känslig situation, säger Katelyn Jetelina, epidemiolog med fokus på att stärka tilliten till hälsoråd. – Hur kan vi främja en del av folkhälsan utan att andra delar försämras?

Stöd för nya prioriteringar, men oro för skador

Kennedys fokus på orsakerna bakom kroniska sjukdomar har vunnit visst stöd bland forskare. Sandra Albrecht, epidemiolog vid Columbia University, menar att en omformulering av hälsopolitikens mål är något som länge behövts.

– Folkhälsoansvariga kommer behöva samarbeta med administrationen, säger hon, trots de kontroverser som omger Kennedy.

Andra är dock mer tveksamma. Jetelina påpekar att många av hennes kollegor är överens om att Kennedy kan orsaka mer skada än nytta.

Fokus på kroniska sjukdomar

Kroniska sjukdomar är den främsta dödsorsaken i USA. Med en medellivslängd på 77,5 år ligger amerikanerna långt efter andra välbärgade länder.

Kennedy har pekat ut miljögifter och kost som nyckelfaktorer bakom den stigande sjukdomsstatistiken. Många forskare delar hans uppfattning.

Kennedy har försökt tona ner sin tidigare antivaccin-aktivism och påstår att han enbart vill granska vaccinernas säkerhet. Ändå väcker hans idé om att pausa forskningen kring infektionssjukdomar stor kritik.

– Den strategin är det ingen folkhälsoforskare som skulle stödja, säger Albrecht.

Oklara framtidsutsikter

Trots Kennedys stora ambitioner tvivlar många på att han har erfarenheten att genomföra sina mål. Jetelina påpekar att de komplexa strukturerna inom det amerikanska hälsosystemet kan bli svåra att förändra.

Trump har försökt lugna oroliga röster och sagt att Kennedy inte kommer ”ställa allt på ända” eller ”uppfinna hjulet på nytt”.

– Jag tror att han kommer vara mycket mindre radikal än vad många tror, sa Trump vid en presskonferens.

Frågan som folkhälsoexperter nu ställer sig är om Kennedy är rätt person för jobbet – och vad som är alternativen om han skulle nekas posten.

Källa: Politico