Europa stärker Ukrainas försvarsförmåga: Vapenproduktion ska ta fart på hemmaplan

Stridsvagnen BTR-4 tilldelad Ukrainas väpnade styrkor. Foto: Wikipedia Common. Kredit: Foto av den amerikanska armén, taget av Sgt. Alexander Rector

Ukraina har hittills varit kraftigt beroende av vapenleveranser från väst, men detta kan snart förändras. Med stöd från EU planeras en omfattande utbyggnad av landets inhemska vapenproduktion för att stärka dess självförsörjning i försvaret mot Ryssland.

Tyskland, tillsammans med Polen, Frankrike, Storbritannien och Italien, har enats om att stödja Ukrainas militära industri.

- Om nödvändiga resurser och kapacitet finns kan Ukraina snabbast förse sina egna trupper med vapen och utrustning, förklarade Tysklands försvarsminister Boris Pistorius efter ett möte i Warszawa med sina europeiska kollegor.

Gemensamt EU-initiativ för starkare försvarsindustri

Ukrainas försvarsminister Rustem Umerow deltog via videolänk och diskuterade möjligheter för samarbete mellan europeiska och ukrainska företag för att stärka produktionen.

Polens försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz betonade att potentialen för samarbete med Ukraina inom vapentillverkning ännu inte utnyttjats fullt ut. Han uttryckte att "2025 måste bli året då Europas försvarsindustri expanderar" och betonade vikten av europeisk enighet i handling, inte bara i ord.

Tysk teknologi på väg till Ukraina

I samband med mötet i Warszawa överlämnade Tyskland den första moderna självgående haubitsen, RCH 155, till Ukrainas ambassadör Oleksii Makeiev. Detta avancerade vapensystem, som kan skjuta under förflyttning, är tillverkat i Tyskland och markerar en ny nivå av teknologiskt stöd. De första exemplaren används nu för utbildning av ukrainska soldater i Tyskland.

- Ukraina kan lita på oss, underströk Pistorius och betonade att Tyskland är redo att ta ansvar i Europa. Ukrainas ambassadör Makeiev svarade: - Vi behöver inte förhandlare, vi behöver allierade.

Flygtrafiken i Lviv kan återupptas

Mitt under de fortsatta striderna i Ukraina övervägs att återuppta civil flygtrafik vid Lvivs internationella flygplats. Flygplatsledningen undersöker möjligheten att öppna för flyg under krigslagar, så länge säkerheten för passagerare och personal kan garanteras.

Slovakiskt-ukrainskt samarbete på prov

Samtidigt försöker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Slovakiens premiärminister Robert Fico lösa en konflikt som blossat upp kring stoppet för ryskt gastransit genom Ukraina. Fico har föreslagit direkta samtal och bjudit in Zelenskyj till Slovakien. Zelenskyj svarade kortfattat på plattformen X: - Kom till Kiev på fredag.

Fokus på Östersjöns säkerhet

Parallellt har Nato-länder, inklusive Tyskland, påbörjat samtal i Helsingfors om hur kritisk infrastruktur i Östersjön kan skyddas från ryska hot. Det handlar om att bemöta risker från Rysslands så kallade "skuggflotta", som används för att kringgå sanktioner.

Källa: Handelsblatt