VR skapar ny stiftelse för att bevara järnvägens historia

Förra seklet var ung när detta lok fotograferades. VR har nu överlåtit sin museimateriel och samlingar till Finlands Järnvägsmuseum i enlighet med ett avtal. Bakgrunden till detta är ett beslut som fattades vid VR:s bolagsstämma våren 2024. Tidigare har vissa delar av museets utställningar tillhört VR men varit i museets förvaltning. Foto: Suomen Rautatiemuseo / Finlands Järnvägsmuseum

Det finländska järnvägsbolaget VR har grundat en stiftelse till förmån för Finlands Järnvägsmuseum (Suomen Rautatiemuseo på Finska) och donerat fem miljoner euro till dess verksamhet. Samtidigt har en stor del av VR:s museimateriel överlåtits till museet. Syftet är att säkerställa att järnvägskulturen bevaras och att konkurrensneutraliteten inom branschen främjas, även inom museiverksamheten.

VR Group grundade Rautatiemuseets Stiftelse i slutet av 2024 och tilldelade den en grundkapital om fem miljoner euro. Stiftelsen är oberoende av VR och Finlands Järnvägsmuseum och kommer årligen att förmedla ekonomiskt stöd till museet.

Ny stiftelse 

– Järnvägsmuseet spelar en viktig roll i att bevara vår järnvägshistoria. Museet samlar och dokumenterar historiskt material, sprider kunskap och visar upp en omfattande samling för allmänheten. Vi har länge varit en av museets finansiärer, och genom denna stiftelse vill vi säkerställa dess framtida finansiering och verksamhet i Hyvinge – säger Jonna Juslin, chef för samhällskontakter, kommunikation och hållbarhet på VR.

I framtiden kommer VR:s finansiering av museet att gå via den nya stiftelsen istället för att förhandlas genom årliga avtal. Att flytta finansieringen till en separat stiftelse är ett led i arbetet med att skapa en mer konkurrensneutral järnvägssektor.

Museimateriel donerat till Järnvägsmuseet

– Vi vill aktivt främja en marknadsdriven och konkurrensneutral järnvägssektor. Vi avvecklar exempelvis våra stations- och depåfastigheter samt privata spår. Nu skiljer vi också museiverksamhetens finansiering och ägandet av kulturhistoriskt viktig materiel från den operativa järnvägstrafiken – säger Juslin.

VR har fortfarande viss museimateriel från tiden innan bolaget ombildades 1995. I dag ligger fokus på kärnverksamheten, det vill säga person- och godstrafik. Avyttringen av museimateriel är en naturlig del av denna utveckling. Ambitionen är att låta de nuvarande förvaltarna ta över ägandet, exempelvis lokala föreningar. Förhandlingar om detta inleds inom kort.

Källa: VR