Trots miljardplaner – Vattenfalls svenska vindkraft går med förlust

Vattenfalls offshore-turbin. Foto Vattenfall
Vattenfalls offshore-turbin. Foto Vattenfall

Bakom rubrikerna om stora vindkraftsinvesteringar i Europa döljer sig en mindre smickrande verklighet för Vattenfalls svenska vindkraftsverksamhet. En genomgång av bolagets svenska dotterbolag visar att den statliga energijätten gjorde betydande förluster på sin svenska vindkraft under 2023 – samtidigt som man planerar nya investeringar för flera miljarder kronor.

Förlust på nästan 700 miljoner kronor

Affärsvärlden har granskat årsredovisningarna för de bolag där Vattenfall samlat sina svenska vindkraftstillgångar. Resultatet visar en samlad rörelseförlust på 698 miljoner kronor för 2023. Det motsvarar en avkastning på minus sju procent på de bokförda tillgångarna och en rörelsemarginal på minus femtiosex procent.

Som jämförelse uppgick förlusten under 2022 till 273 miljoner kronor – ett år då de höga elpriserna dämpade de negativa siffrorna något.

Tre huvudbolag med stora underskott

De tre viktigaste bolagen inom Vattenfalls svenska vindkraft – Vattenfall Vindkraft AB, Vattenfall Vindkraft Sverige AB och Blakliden Fäbodberget AB – gick samtliga med stora förluster under 2023. Särskilt anmärkningsvärt är resultatet för Blakliden Fäbodberget Wind AB, som driver en ny stor vindkraftspark i Västerbotten och som rapporterade ett av de tyngsta resultaten i hela koncernen.

Ett undantag i mängden är Vattenfall Toledo Vind AB, som ägs tillsammans med Skandia. Det bolaget redovisade en mindre vinst under året och äger framför allt äldre verk som togs i drift för omkring femton år sedan.

Vattenfall svarar undvikande

Affärsvärlden har under en månads tid sökt svar från Vattenfall om hur de ser på de återkommande förlusterna i den svenska vindkraftsverksamheten. Efter flera förfrågningar svarade bolaget via sin pressekreterare Johan Sennerö:

– Vindkraft är en viktig del, inte bara av Vattenfalls verksamhet och energimix utan även av den svenska energimixen.

Man lyfter fram att affärsområdet för vindkraft – som till största delen finns utanför Sveriges gränser – är lönsamt i sin helhet. Någon specifik kommentar kring den svenska verksamhetens svaga resultat lämnas dock inte.

Planerar investeringar för 72 miljarder kronor

Trots de ekonomiska svårigheterna planerar Vattenfall att investera ytterligare 72 miljarder kronor i vindkraftsprojekt i Europa under perioden 2025 till 2029. En betydande del av dessa medel är avsedda för Sverige.

I södra Sverige byggs vindkraftsparker vid Bruzaholm och Velinga inom elområde SE3 (Stockholm). Samtidigt pågår planering för flera mycket stora projekt i norra delen av landet.

Storskaliga parker i norr

I Norrland planeras ett antal nya vindkraftsparker som ska leverera el till växande industrisatsningar. Det största av dessa projekt, Storlandet i Gällivare kommun, omfattar upp till 373 turbiner. Andra exempel är Pauträsk och Norrbäck i Västerbotten, där det sammanlagt planeras för 111 verk.

Trots att investeringarna presenteras som viktiga delar i Sveriges omställning mot mer förnybar elproduktion, visar de ekonomiska resultaten hittills att lönsamheten i den svenska vindkraften är en fortsatt utmaning för Vattenfall.

Källa: Affärsvärlden