Europeiska unionens råd röstade nyligen igenom den så kallade Reparationsklausulen för synliga reservdelar. Beslutet innebär att konsumenter i hela EU får möjlighet att välja reservdelar för sina fordon, vilket minskar risken för monopol på synliga delar. Efter över tre decennier av oenighet kring nationella lagar är det nu ett steg mot harmonisering.
"Vi välkomnar rådets beslut. Det var på tiden!" säger Lars Bergmark, vd för Svenska Fordonsbranschen. Han tillägger att reformen säkerställer att immaterialrättslagar inte längre kan användas för att skapa orättvisa monopol på synliga reservdelar.
Sedan starten 1993 har organisationen ECAR arbetat för att främja en europeisk Reparationsklausul. Denna ger konsumenter rätt att själva välja reservdelar utan att fordonsindustrin kan skydda de synliga delarna, exempelvis karossdelar och strålkastare.
Långsiktig lösning för marknaden
Reparationsklausulen kommer att gälla från och med 2024 för nya produkter. För vissa befintliga produkter kommer dock skyddet att kvarstå fram till 2032 i länder som ännu inte öppnat marknaden för konkurrens. I Sverige infördes klausulen redan under tidigt 2000-tal.
För oberoende tillverkare och säljare innebär reformen ökad rättssäkerhet, då de inte längre behöver bevisa att delar enbart används för reparation. Klara märkningskrav införs dock för att konsumenter ska veta produkternas ursprung.
Ekonomiska fördelar för konsumenter
Experter förutspår att beslutet kommer att spara europeiska konsumenter inom fordonssektorn upp till 720 miljoner euro årligen genom ökad konkurrens.
Källa: Svenska Fordonsbranschen