Turkiet och Kina har nytt undertecknat ett samförståndsavtal (MOU) i syfte att samarbeta inom alla områden som rör gruvindustrin, med särskilt fokus på sällsynta jordartsmetaller.
Kina dominerar för närvarande världens utbud av sällsynta jordartsmetaller och står för cirka 70 procent av den globala gruvproduktionen och så mycket som 90 procent av den raffinerade produktionen, enligt branschsajten Mining.
Samarbetet tillkännagavs på en internationell gruvkonferens i Tianjin i Kina, där Alparslan Bayraktar, Turkiets minister för energi och naturresurser, träffade sin kinesiska motpart Wang Guanghua för att underteckna avtalet.
– Kritiska mineraler, som är oumbärliga för högteknologiska produkter, har blivit viktiga råvaror som formar länders politik. Att investera i kritiska mineraler och sällsynta jordartsmetaller spelar en viktig roll i vår vision om energiomställningen, sade Bayraktar under konferensen, enligt Mining.com.
Som en del av avtalet kommer Kina och Turkiet tillsamman bygga en industrianläggning med kapacitet att raffinera 570 000 ton sällsynta jordartsmetaller årligen. Anläggningen ska ligga i närheten av en nyupptäckt fyndighet (Eskişehir i Turkiet).
Under sitt besök diskuterade turkiska ministern också möjliga samarbeten med Kina om modulära kärnreaktorer.
Källa: Mining.com