EU-kommissionen har valt ut 85 innovativa nettonollprojekt som ska få 4,8 miljarder euro i bidrag från innovationsfonden. Medlen kommer från intäkter från utsläppshandeln.
För första gången tilldelas projekt av olika omfattning (stora, medelstora och små, tillsammans med pilotprojekt). Detta är det största beloppet sedan innovationsfonden inrättades 2020.
De utvalda projekten finns i 18 länder, däribland Sverige. De omfattar ett brett spektrum av sektorer från följande kategorier: energiintensiva industrier, förnybar energi, energilagring, industriell koldioxidhantering, nettonollmobilitet (inklusive sjöfart och luftfart) och byggnader.
De utvalda projekten ska tas i drift före 2030 och under de första tio verksamhetsåren förväntas utsläppen minska med cirka 476 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Detta kommer att bidra till EU:s mål för minskade koldioxidutsläpp, minska utsläppen från de sektorer som är särskilt svåra att fasa ut fossila bränslen, stärka den europeiska industriella tillverkningskapaciteten och stärka Europas tekniska ledarskap och resiliens i leveranskedjan.
De utvalda projekt ska särskilt bidra till att uppnå följande politiska mål för EU:
- Tillverkning av ren teknik: I linje med rättsakten om nettonollindustri kommer utvalda projekt för ren teknik att utveckla, bygga och driva tillverkningsanläggningar för viktiga komponenter inom vind- och solenergi och för värmepumpar samt komponenter för elektrolysanläggningar, bränsleceller, energilagringsteknik och batteriernas värdekedja.
- Energiintensiva industrier: De utvalda projekten kommer att stödja olika tekniker för att minska nettoutsläppen av växthusgaser i energiintensiva industrier, inrikta sig på integrering av förnybar energi, värme- och energilagringslösningar, återvinning och återanvändning samt elektrifiering.
- Industriell koldioxidhantering: De projekt som väljs ut i denna ansökningsomgång kommer att avskilja koldioxid och lagra minst 50 miljoner ton koldioxid per år från olika källor i energiintensiva industrier, såsom cement- och kalkindustrierna, (bio)raffinaderier, kemikalie- och avfallsenergianläggningar.
- Förnybar vätgas: De utvalda projekten kommer att leverera 61 kiloton förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung årligen, vilket ska bidra till att öka användningen och produktionen av förnybar energi i vätgas i tillämpningar inom industri och transport som är svåra att minska.
- Nettonollmobilitet: Projekten kommer att bidra till att minska utsläppen inom mobilitetssektorn och sjöfartssektorn kommer att gynnas mest. Dessa projekt omfattar byggande och eftermontering av fartyg för förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung och elanvändning samt minskning av utsläppen vid tillverkning av vägtransportkomponenter.
De utvalda projekten har utvärderats av experter mot fem tilldelningskriterier: potential att minska utsläppen av växthusgaser, graden av innovation, operativ, finansiell och teknisk löptid, replikerbarhet och kostnadseffektivitet.
Källa: EU-kommissionen