Scandics aktie faller drygt 7 procent i förmiddagshandeln på Stockholmsbörsen efter bokslutet.
Frågan om utdelning eller återköp av aktier – en annan form av utdelning – hänger tätt samman med det konvertibellån som Scandic har på 1,2 miljarder. Det handlar om obligationer som kan omvandlas till aktier och som löper ut i oktober i år.
Om de omvandlas till aktier har vi möjlighet att göra utdelningar eller återköpa aktier eller andra verktyg. Vi har alla möjligheter, stor flexibilitet. Och det vill vi ha, säger Jens Mathiesen.
Men något förslag till utdelning finns inte i bokslutet, trots att många analytiker hade räknat med det.
När det gäller efterfrågan är det lite motvind i Finland, enligt Mathiesen. Rysk turism har gått upp i rök till följd av Ukrainakriget samtidigt som Finnair dragit ned rejält på flygningar till och från Asien.
Men Norge har samtidigt överpresterat och går väldigt starkt, säger Mathiesen.
Stabil och bärkraftig marknad
Det gäller särskilt de norra delarna av Norge.
Sammantaget har vi en skandinavisk hotellmarknad som är stabil och väldigt bärkraftig, säger Mathiesen.
Bokningsläget totalt är i linje med i fjol, trots högre prisnivåer.
Det starka kassaflödet 2023, på nästan plus 1,8 miljarder kronor, har gjort att Scandic har kunnat börja beta av på skulderna.
Det har gjort att vi både kunnat återköpa en tredjedel av våra konvertibellån – för 600 miljoner kronor i fjärde kvartalet, säger Mathiesen.
Investeringarna går till renoveringar och utveckling av befintliga fastigheter, men även till digitala satsningar för att effektivisera verksamheten och förbättra gästernas upplevelse, enligt Mathiesen.