5 forskningsprojekt ska stärka Sveriges cybersäkerhet

Det är första gången WASP väljer att bevilja NEST-projekt inom ett specifikt område. Anledningen är att möta de högprioriterade utmaningar som samhället och industrin står inför inom cybersäkerhet. Foto: Nest

Fem forskningsprojekt har beviljats anslag inom Sveriges största forskningsprogram, WASP, för att stärka cybersäkerheten inom AI, autonoma system och mjukvara. Projekten är en del av en strategisk satsning för att möta de ökande hoten mot samhället och industrin.

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) har under 2023 initierat fem tvärvetenskapliga forskningsprojekt med fokus på cybersäkerhet. Projekten, som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är en del av ett större forskningsprogram som syftar till att förbättra Sveriges förmåga att stå emot cyberattacker. Totalt har 200 miljoner kronor avsatts för att stödja dessa strategiska forskningsinsatser och rekryteringar.

Projekten, som går under namnet NEST (Novelty, Excellence, Synergies, and Teams), samlar ledande forskare från olika discipliner för att adressera de utmaningar som både akademin och industrin står inför. Fokus ligger på att utveckla lösningar inom cybersäkerhet, med målet att skapa långsiktiga effekter som stärker Sveriges position internationellt.

Det är första gången som WASP specifikt inriktar sig på cybersäkerhet i sina NEST-projekt. Beslutet speglar den akuta situationen i både samhället och näringslivet, där behovet av förbättrade säkerhetslösningar är stort.

”Behovet av förbättrad cybersäkerhet är akut i samhället och näringslivet. De fem omfattande projekt som WASP nu startar tillför ett unikt värde för svensk industri och samhälle samt har långsiktiga effekter som kommer att stärka Sveriges förmåga att stå emot cyberattacker. Målet med dessa forskningsprojekt i världsfronten är att kraftsamla kring grundläggande forskning inom området samt göra Sverige mer konkurrenskraftigt inom cybersäkerhet.”, säger Anders Ynnerman, programdirektör för WASP.

Projekten omfattar bland annat:

  • ShiftLeft: Ett nytt sätt att säkra kod och förbättra mjukvaruutvecklingens livscykel.
  • AI-based side-channel attacks and countermeasures for autonomous systems: Skyddar autonoma system mot sidokanalattacker.
  • Air2: AI for Attack Identification, Response, and Recovery: Fokuserar på cybersäkerhet vid mjukvara och kommunikation.
  • Source: Använder generativ AI för att säkerställa säker drift i dynamiska edge-scenarier.
  • DYNACON: Utvecklar metoder för att skydda autonoma system från cyberattacker riktade mot kontrollsystem.

Dessa projekt är ett svar på det ökade behovet av säkerhetslösningar som kan möta framtidens utmaningar. Med dessa satsningar hoppas Sverige kunna befästa sin ställning som en ledande aktör inom cybersäkerhet.

Källa: WASP