Massabruk och sågverk stänger i Nya Zeeland

Winstone Pulp International Limited är ett privatägt dotterbolag till Oregon Group. Företaget består av två operativa anläggningar, Karioi massabruk och sågverket Tangiwai. Arkivbild.

Massatillverkaren Winstone Pulp International (WPI) meddelade nyligen att man kommer att permanent stänga ett massabruk (Karioi) och ett sågverk på Nya Zeeland. Bakgrunden är stigande energipriser, som redan förra månaden tvingade fram ett driftstopp. Det rapporterar Whanganui Chronicle.

Massabruket i Karioi producerar 220 000 ton BCTMP-massa. De båda fabrikerna ger mer än 200 fasta jobb i regionen.  

– Vi tog vederbörlig hänsyn till feedback och alternativ som lagts fram av personal och fackföreningar men har inte kunnat identifiera några hållbara alternativ som gör det möjligt för företaget att fortsätta sin verksamhet på en hållbar basis, säger vd Mike Ryan Ryan till Whanganui Chronicle.

– Det lades fram ett antal bra idéer som skulle göra stegvisa förbättringar av vår verksamhet, men inte tillräckligt för att kompensera de dubbla effekterna av de i ett  internationellt sammanhang ej konkurrenskraftiga energipriser i Nya Zeeland och de relativt låga nuvarande och prognostiserade marknadspriserna för massa och timmer, tillägger han.

Winstone Pulp International Limited är ett privatägt dotterbolag till Oregon Group. Företaget består av två operativa anläggningar, Karioi massabruk och sågverket Tangiwai.