Över 11 procent av Sveriges verksamheter drabbades av FakeUpdates i augusti

RansomHub har snabbt vuxit och har nu attackerat över 210 offer globalt. Foto: Check Point Software

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software har publicerat sin rapport över utvecklingen av skadliga koder under augusti månad. Siffrorna visar att FakeUpdates fortsätter dominera den globala listan med en påverkan på 8,22 procent av verksamheter världen över. I Sverige är dock hotet ännu kraftigare då 11,72 procent av alla Sveriges verksamheter blev utsatta för attacktypen i augusti.

Rapporten visar också att ransomware är ett fortsatt stort hot, med RansomHub som den ledande aktören. Denna Ransomware-as-a-Service (RaaS)-grupp har snabbt växt sedan den bytte namn från Knight ransomware och har nu angripit över 210 offer globalt. I augusti stärkte RansomHub sin position som det största ransomware-hotet, enligt en gemensam varning från FBI, CISA och andra säkerhetsmyndigheter. RaaS-gruppen har riktat in sig på system som kör Windows, macOS, Linux och särskilt datacenter med hjälp av avancerade krypteringsmetoder.

– Vår senaste rapport understryker att skadliga koder så som ransomware och FakeUpdates försätter utgöra ett allvarligt hot, både globalt och i Sverige, säger Fredrik Sandström, säkerhetsexpert på Check Point Software. RaaS-grupper fungerar egentligen som ett mjukvaruföretag och har därför starka ekonomiska initiativ att utveckla en så skadlig ransomware som möjligt. Trenden tyder på vikten av goda rutiner, samt robusta och förebyggande säkerhetssystem.

Den andra mest skadliga koden i Sverige under augusti var Androxgh0st, en botnet, med en påverkan på 6,38 procent. På tredje plats hamnade den välkända Qbot med 2,37 procent.

Källa: Check Point Software