Google vinner över EU-domstolen – slipper betala böter för tillfället

Google, som tidigare redan gjort förändringar i sitt annonsmodell efter EU-kommissionens första beslut, valde därefter att ta upp fallet till domstol och överklaga böterna. Den senaste domen innebär att företaget inte behöver betala böterna i nuläget. Foto: Europeiska domstolen

Teknologijätten Google har återigen undvikit en miljardböter i en rättstvist med EU, efter anklagelser om att ha snedvridit konkurrensen. EU-domstolen i Luxemburg har nu avgjort att företaget inte behöver betala böter på 1,49 miljarder euro, som tidigare påförts av Europeiska kommissionen.

I den rättsliga processen har Google försvarat sig mot anklagelser om att ha missbrukat sin dominerande ställning genom sin reklamplattform "AdSense for Search". Domarna fastslog att kommissionen inte tillräckligt tydligt visat att Google använt sitt marknadsinflytande på ett otillbörligt sätt. Även om domstolen höll med om flera av EU-kommissionens påståenden, förklarade den att bötesbeloppet var ogiltigt. Domstolen menade att kommissionen inte tagit hänsyn till alla relevanta omständigheter när det kom till Googles avtalsvillkor.

Möjlighet att överklaga

EU-kommissionen har fortfarande möjlighet att överklaga beslutet till EU:s högsta domstol, Europeiska unionens domstol (EuGH). Om så sker, kommer processen att fortsätta innan en slutgiltig dom kan fastställas.

Fler rättsliga strider för Google

Google har tidigare förlorat en annan rättstvist i samband med sitt prisjämförelsetjänst "Google Shopping". I det fallet dömde EU-domstolen till kommissionens fördel och fastställde en böter på 2,4 miljarder euro. Google har under en längre tid varit föremål för flera konkurrensrättsliga utredningar inom EU, och företaget har redan fått betala betydande summor i böter i samband med dessa utredningar.

Trots att Google nu vunnit denna runda, står företaget inför fortsatta utmaningar när det gäller reglering och tillsyn av sina affärsmetoder inom EU.

Källa: Handelsblatt