Outokumpu släpper vitbok om stålindustrins framtid

I sin vitbok om stålindustrins framtid efterlyser Outokumpu holisitiska angreppssätt. Bild: Outokumpu

Ståljätten Outokumpu har publicerat en rapport, en ”vitbok”, om stålets framtid som identifierar fem kritiska skiften för att påskynda den gröna omställningen.

Rapporten lyfter fram behovet av att ”minska koldioxidutsläppen, betydelsen av ett stabilt och långsiktigt regelverk, behovet av att avancera värdekedjan för cirkularitet, det delade ansvaret för de gröna investeringarna och nödvändigheten av en ompositionering av den gröna omställningen för att få allmänhetens stöd”.

– Den strategiska betydelsen av stål och andra resurser är återigen i rampljuset, när nationer brottas med utmaningarna att säkerställa industriell motståndskraft och navigera i den gröna omställningen. Och även om dagens fokus för stål är utsläppscentrerad, kommer morgondagens utmaningar att kräva ett holistiskt tillvägagångssätt, som sannolikt i allt högre grad omfattar fler planetära gränser och högre sociala krav. Att känna igen vilken förändringsfas en organisation befinner sig i är avgörande för att initiera förändringen som går långt utöver att förbättra material eller minska utsläppen. De organisationer som lyckas kommer att vara de som modigt antar nya strategier i linje med 2000-talets affärsfilosofi, säger Johann Steiner, Executive Vice President for Sustainability, Strategy and People på Outokumpu i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten behövs en ambitiös, långsiktig politik och statligt stöd för att påskynda den gröna omställningen. För att fånga allmänhetens intresse och stöd efterlyser rapporten också en omprofilering av den gröna omställningen för att göra den mer konkret och synlig för allmänheten i form av ett mer hållbart sätt att konsumera.

– Praktiskt taget allt vi människor gör idag har en klimatpåverkan. Vår utmaning för 2000-talet är att drastiskt minska denna påverkan – vilket kräver en grundläggande förändring av hur vi producerar och konsumerar. Det är tydligt att kolstål och rostfritt stål kommer att ha en central roll att spela i den övergången, både som ett material och som ett definierande estetiskt inslag i ett samhälle som behöver bygga produkter som håller under lång tid framöver, säger Olivier Rostang, lead researcher för vitboken på Kairos Future.

Rapporten varnar vidare för nya hot som ”tornar upp sig vid horisonten, inte minst i form av det svåra geopolitiska läget”, utan att närmare precisera vilka dessa hot kan vara.