Kapitalbrist rankas som största risken av gruvindustrin

Kapitalbrist är enligt gruvbolagen den största risken för deras verksamhet i år. Arkivbild.

Kapitalbrist klassas som den största risken som gruvindustrin står inför i år, enligt en rapport från marknadsanalysföretaget EY gjort där olika risker för gruvindustrin rangordnas. Tuffa ekonomiska och finansiella förhållanden gör det svårt att leverera de metaller som behövs för energiomställningen, skriver EY i sin rapport. 

– Vi behöver cirka 1 biljon dollar i investeringar för att producera tillräckligt med metaller för energiomställningen, säger Theo Yameogo, EY, till tidningen The Northern Miner.

Rapporten, som är baserad på en årlig undersökning av gruvbolag med minst 1 miljard dollar i intäkter, rangordnar de 10 största riskerna och möjligheterna för branschen. Kapitalbrist stiger upp ett steg på listan jämfört med förra årets rapport. 

På andra plats kommer miljöhänsyn, då företagen måste fokusera på att bevara naturen även om det pågår gruvverksamhet där. På tredje plats hamnar geopolitik och på fjärde och femte plats minskade resurser respektive tillståndsfrågor.  

Att kostnaderna skjutit i höjden beror inte bara på inflationen, utan också på samhällets ökade krav. I till exempel Chile måste gruvbolag bygga avsaltningsanläggningar då de inte längre får använda det färskvatten som lokalsamhällen är beroende av.