Kvinnligt hantverk hyllas med Röllakan

Röllakansmattan HILMA MEADOW RUG från Layred Foto: Jimmy Eriksson

Det svenska designvarumärket Layred lanserar kollektionen Röllakan. I en modern tolkning av traditionellt svenskt kvinnligt hantverk skapar företaget en fusion av historiska influenser och samtida design.

Foton: Jimmy Eriksson

Den svenska röllakanmattan är en vävd matta som kännetecknas av sina geometriska och stiliserade mönster, ofta inspirerade av växt- och djurmotiv från folklig tradition. Ursprungligen vävdes röllakansmattor i hemmen av kvinnor som en del av gårdens eget hantverk, och är ofta ärvda familjeklenoder. Med sin kollektion Röllakan har man återupplivat klassiska element och gett dem ett modernt och harmoniskt uttryck.

"Layred har alltid haft en ambition att lyfta fram kvinnligt hantverk och konst. Denna kollektion är ett uttryck för den ambitionen, samtidigt som den knyter an till färger och mönster som har en stark kulturell och estetisk betydelse" säger  Malin Glemme,Creative Director och VD

Företaget utgick från traditionella geometriska former. Genom monokroma färgval och harmoniska mönster, adderas en modern twist och estetik som är både tidlös och samtida. Likt traditionella röllakansmattor är mattorna handvävda i 100% ull.

Den svenska naturen och folkkonsten speglas i kollektionens färgpalett med toner som djupt rött, blått, ljusgult, mörk ockra och skogsgrönt, kombinerat med ofärgad vit ull och svarta detaljer. 

 

 

 

 

 

 

 

HILMA MEADOW RUG