Robotar får ”supermänniskosyn” med hjälp av radiosignaler

Robotic Team of University of Pennsylvania School of Engineering and Applied Science. Foto: The University of Pennsylvania

Forskare vid University of Pennsylvania School of Engineering and Applied Science har utvecklat PanoRadar, ett nytt verktyg som ger robotar en avancerad synförmåga genom att omvandla enkla radiosignaler till detaljerade tredimensionella bilder av omgivningen.

En av de största utmaningarna i utvecklingen av perceptionsteknik för robotar har varit att kunna fungera under svåra väderförhållanden och i extrema miljöer. Traditionella ljusbaserade sensorer som kameror och LiDAR (Light Detection and Ranging) fungerar dåligt i tät rök och dimma, där synfältet blir kraftigt begränsat.

Många organismer i naturen visar dock att synförmågan inte nödvändigtvis är beroende av ljus. Till exempel navigerar fladdermöss med hjälp av ekon från ljudvågor, medan hajar kan lokalisera sina byten genom att känna av elektriska fält från bytenas rörelser.

Radiosignaler – en lösning utöver människans förmåga

Radiosignaler har betydligt längre våglängder än ljusvågor, vilket gör att de kan tränga igenom rök och dimma och till och med vissa material. Denna förmåga ligger utanför den mänskliga synens kapacitet. Trots detta har robotar traditionellt sett haft en begränsad uppsättning verktyg för att ”se” sin omgivning: antingen används kameror och LiDAR, som ger detaljerade bilder men fungerar dåligt i svåra miljöer, eller traditionell radar, som kan se genom väggar och hinder men ger enkla och lågupplösta bilder.

PanoRadar är ett försök att utnyttja radiosignalernas förmåga att skapa en ny form av robotseende, som kombinerar robustheten hos radar med den detaljrikedom som ljusbaserade system erbjuder.

Källa: Science Daily