Miljardskandal: Falskt deklarerat biobränsle från Kina skapar kaos på marknaden

En lastbil från tyska biobränsleföretaget Verbio Bio levererar LNG till en av BayWas anläggningar. BayWa erbjuder bränslet från Verbio på elva stationer. Foto: Verbio SE

Tyskland står inför en stor skandal kring importen av så kallad hållbar biosprit från Kina. Det har framkommit att mycket av den biosprit som deklareras som tillverkad av avfallsprodukter i själva verket kommer från ommärkta råvaror som palmolja. Detta snedvrider konkurrensen på den tyska marknaden och hotar hela landets biobränsleindustri.

Nu förbereds skadeståndskrav på miljarder euro mot det tyska miljöministeriet för dess bristande åtgärder.

– Miljöministeriet verkar inte förstå att de hotar existensen för många företag i biobränslebranschen, säger Stefan Schreiber, styrelseordförande i Verbio och ordförande för Förbundet för tyska biobränsletillverkare.

Stora ekonomiska förluster för tyska producenter

Den tyska biobränsleindustrin har lidit enorma ekonomiska skador på grund av den billiga, falskt deklarerade biospriten från Kina. Verbio, ett av de ledande företagen inom branschen, har sett sitt aktievärde sjunka med 65 procent det senaste året. Många företag i branschen kämpar nu för sin överlevnad, och flera har redan gått i konkurs.

Problemet förstärks av att Tysklands lagstiftning gynnar importerad biosprit genom dubbla klimatbonusar för bränslen som klassas som "avancerade". Detta gör landet särskilt attraktivt för import av billiga och misstänkt falska biobränslen.

Skadeståndskrav mot miljöministeriet

Enligt Handelsblatt förbereder minst två advokatbyråer stämningar mot miljöministeriet. Stämningarna, som beräknas uppgå till flera miljarder euro, handlar om amtspflichtverletzung, alltså brott mot tjänsteplikten. Kritiken riktas mot ministeriets oförmåga att vidta åtgärder trots att problemen med falsk biosprit har varit kända i över ett och ett halvt år.

– Det har varit allmänt känt att den importerade biospriten är felmärkt, men ändå har inga effektiva kontroller införts, säger Bernhard Krüsken, generalsekreterare för det tyska lantbruksförbundet.

Krav på skärpta regler och bättre kontroller

Den tyska biobränslebranschen kräver nu att regeringen inför strängare regler för att förhindra fusk. Ett av förslagen är att producentländer måste genomgå strikta certifieringsprocesser där hela produktionskedjan granskas. Den federala myndigheten för jordbruk och livsmedel (BLE) föreslås få större befogenheter att genomföra så kallade witness audits för att säkerställa att hållbarhetskriterier uppfylls.

Liknande krav kommer från VKU (Förbundet för kommunala företag), som efterfrågar tydliga hållbarhetskriterier för biodiesel, särskilt HVO100. De vill se ett förbud mot användning av råvaror från miljöskadliga monokulturer, som palmolja.

– Den nuvarande situationen skadar inte bara tyska bönder och producenter, utan underminerar även förtroendet för klimatarbetet, varnar Krüsken.

En förtroendekris för hela klimatpolitiken

Biospritskandalen har skakat förtroendet för Tysklands klimatpolitik. Den tyska marknaden har översvämmats av falskt deklarerad biodiesel, och skadorna är redan omfattande. Det tyska lantbruksförbundet uppskattar att landets bönder har förlorat mångmiljonbelopp på grund av prispressen.

– Det måste införas rigorösa kontroller för att säkerställa att leverantörer uppfyller nödvändiga standarder, säger Krüsken.

För att återställa trovärdigheten i klimatpolitiken krävs nu snabba och kraftfulla åtgärder från regeringen. Om inget görs kan både branschen och allmänhetens förtroende för klimatpolitiken få irreparabla skador.

Källa: Tidningen Merkur