Tysklands största oppositionspartier, CDU och CSU, signalerar en försiktig öppning för en återgång till kärnkraften. Enligt ett nytt energipolitiskt positionspapper, som presenteras denna vecka, ska partierna undersöka möjligheten att återstarta de nedstängda tyska kärnkraftverken. Dock utesluter de fortfarande byggandet av nya reaktorer.
I det framlagda dokumentet, "Ny energiagenda för Tyskland", framgår att en teknisk och ekonomisk utvärdering av de avvecklade kärnkraftverken ska genomföras för att bedöma om en återstart är realistisk. Partierna vill samtidigt kombinera kärnkraftsoptionen med ett fortsatt fokus på klimatneutralitet till 2045, men med större teknologisk öppenhet och en tydlig satsning på koldioxidprissättning som styrmedel.
Kritik mot regeringens kärnkraftsbeslut
CDU och CSU riktar skarp kritik mot den nuvarande regeringen för beslutet att stänga de sista kärnkraftverken i april 2023, mitt under en energikris. Nedstängningen beskrivs som en ideologiskt motiverad felbedömning av den så kallade ”Ampel-koalitionen”. De sista tre verken stängdes efter en kort förlängning av deras drifttid på order av kansler Olaf Scholz.
Medan debatten fortsätter kring kostnaderna och genomförbarheten för en eventuell återstart, vill CDU och CSU blicka framåt. De förespråkar forskning och utveckling av fjärde och femte generationens kärnkraftsreaktorer, som lovar högre säkerhet och effektivitet. Dessutom vill partierna satsa på små modulära reaktorer (”Small Modular Reactors”) som fortfarande är under utveckling.
Ambitiösa planer för kärnfusion
Unionen har även stora ambitioner inom kärnfusionsenergi. Deras mål är att Tyskland ska vara världsledande och bygga den första kommersiella fusionsreaktorn. För att snabba på utvecklingen vill partierna finansiera två konkurrerande projekt som ska arbeta med olika tekniska lösningar.
Energipolitik och kommande val
Det nya dokumentet markerar en potentiell omorientering av CDU:s och CSU:s energipolitik inför det kommande valet till förbundsdagen den 23 februari 2025. Partierna vill skapa en balans mellan klimatskydd och industriell energiförsörjning som är både kostnadseffektiv och säker.
Dock kan denna position skapa friktion i eventuella framtida koalitioner, särskilt med De Gröna, för vilka avvecklingen av kärnkraften är en grundläggande övertygelse. CDU och CSU själva hade fram till 2011 en pro-kärnkraftsinställning men vände efter Fukushima-olyckan, vilket ledde till en tidigarelagd avveckling.
Kritik mot halvhjärtade beslut
Ekonomiprofessorn Stefan Kolev menar att CDU:s och CSU:s förslag är ett steg i rätt riktning men kritiserar att det saknar mod att föreslå nybyggnation av reaktorer. En sådan tydlig positionsförändring skulle enligt Kolev kunna vara avgörande för att återuppliva den tyska kärnkraftsdebatten.
Han påpekar även att partierna missar att ta ansvar för hur de tidigare bidragit till att forma en negativ opinion om kärnkraft efter Fukushima. Ett erkännande av detta skulle ha gett deras nya position mer trovärdighet.
Vart går Tyskland härnäst?
CDU och CSU balanserar nu mellan att ta avstånd från tidigare beslut och att inte gå för långt i sitt kärnkraftsåtertagande. Hur väljarna tar emot denna strategi kan bli avgörande för partiernas framtid i energidebatten och det kommande valet. Samtidigt fortsätter frågan om Tysklands energiframtid att dela landet.
Källa: NZZ