Efter hårda strider – här är nya industriavtalet

Anna Freij, förhandlingschef och Erik Haara, vd. Foto: tfm
Anna Freij, förhandlingschef och Erik Haara, vd. Foto: tfm

Efter intensiva och mycket tuffa slutförhandlingar är löneavtalen för svensk industri klara. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Därmed är också märket satt, den lönenivå som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.

Anna Freij, förhandlingschef och Erik Haara, vd.

– Det är ett högt löneavtal i extremt utmanande tider. Trots det har vi ändå lyckats träffat ett tvåårigt avtal vilket är positivt. För många av våra medlemsföretag är detta nära smärtgränsen men samtidigt har Industriavtalet historiskt varit en stabiliserande faktor för svensk industri och svensk arbetsmarknad i tider av stor osäkerhet. Det är särskilt viktigt i dessa tider, säger Anna Freij, förhandlingschef på TMF.

Avtalsvärdet är 3,4 procent det första året och 3,0 procent år två. 

– Majoriteten av våra branscher, inte minst småhusindustrin och angränsande branscher inom fönster, dörrar, golv och inredning har gått igenom oerhört tuffa år och den ljusning som många hade hoppats på har uteblivit, säger Anna Freij.

Inför avtalsrörelsen väckte facken frågan om att arbetstidsförkortning (ATK) eventuellt skulle ske via lagstiftning. Arbetsgivarsidan har hela tiden hävdat att frågan inte ska hanteras av lagstiftaren eftersom arbetstid och lön hör ihop och inte går att sära på när nya avtal förhandlas.

– Frågan om arbetstidsförkortning har varit stor och svår att hantera, vi på arbetsgivarsidan har lyft fram de negativa effekterna på produktivitetsutveckling och kompetensbrist.  Samtidigt har det varit viktigt för oss att visa att parterna klarar av att förhandla fram lösningar kopplat till arbetstid utan lagstiftning. Parterna har stått långt ifrån varandra, men för att få till avtal och därmed uppnå arbetsfred har vi hanterat frågan, säger Anna Freij, förhandlingschef. 

TMF:s vd Erik Haara understryker de allvarliga förutsättningarna:

– Mycket svåra avvägningar har varit nödvändiga för att nå en överenskommelse men vi som parter i Industriavtalet har ett särskilt ansvar mot hela arbetsmarknaden att leverera ett normerande avtal i tid, även i svåra tider. Det har vi klarat av även denna gång.

Årets avtalsrörelse har skett under särskild press eftersom antalet avtal som står på tur att löpa ut är rekordmånga. Totalt 3,4 miljoner anställda, nästan hela arbetsmarknaden, berörs när 510 svenska kollektivavtal löper ut och ska förhandlas om under året. Så omfattande har inte en avtalsrörelse varit sedan 2007.

Det nya avtalet löper från och med 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

Källa: tfm