Stora Enso satsar inom förnybara material

Investerar 94 miljoner euro

Stora Enso kommer att investera 94 miljoner euro för att växa inom förnybara material och öka konkurrenskraften inom konsumentkartong och biomaterial. 52 miljoner euro investeras för att utöka produktionskapaciteten för dissolvingmassa vid Enocell-bruket och 42 miljoner euro för att förbättra tillgängligheten av CTMP, kemitermomekanisk massa, vid Imatra bruk. Båda bruken ligger i Finland.  

– Omvandlingen av Stora Enso till ett tillväxtföretag inom förnybara material fortsätter. Samtidigt som vi investerar i våra finska bruk förväntar vi oss att konkurrenskraften för Finlands exportindustri säkras och förbättras ytterligare globalt, säger Karl-Henrik Sundström , vd på Stora Enso.

Enocell-bruket, som ingår i divisionen Biomaterials, kommer att konverteras till att enbart producera dissolvingmassa. Produktionen av barrvedsmassa kommer stegvis att upphöra efter investeringen. Bruket får en totalkapacitet på 430 000 ton dissolvingmassa per år, varav 185 000 ton lövved och 245 000 ton barrved. Investeringen beräknas vara slutförd under andra halvan av 2019. Den förväntas överskrida divisionen Biomaterials lönsamhetsmål med en operativ rörelsemarginal på 15 procent samt ha en positiv inverkan på omsättningen.

Dissolvingmassa är en råvara som ersätter bomull och fossilbaserade material såsom polyester, och produktsegmentet växer mer än industrigenomsnittet. Tillväxten främjas av ökad efterfrågan på nonwoven-material och tyger av viskostyp inom textilindustrin.

– Vi strävar efter att förbättra vår massa produktmix för att differentiera oss och säkra konkurrenskraften på lång sikt. Vid våra nordiska massabruk innebär det att vi fokuserar på särskilda kvaliteter, som fluff- och dissolvingmassa. Investeringen bidrar dessutom till att utveckla Enocell-bruket till en integrerad bioraffinaderianläggning för nya biobaserade kemikalier, förklarar Markus Mannström , divisionschef för Biomaterials på Stora Enso.