Skadade tallplantor oroar

En utredning har tillsatts för att ge svar på problemet med tallplantor som de senaste åren orsakat oro och spekulationer bland skogsägare.

Skogforsk ska nu tillsammans med bland andra Södra ta reda på varför tallplantor får flera toppskott och buskliknande utseende.

– Det finns en utbredd oro om att skadorna ska påverka den fortsatta beståndsutvecklingen och att problemen kan dyka upp i fler föryngringar. Att undersöka orsakerna till problemet är därför mycket angeläget och vi kommer fortlöpande hålla våra medlemmar informerade om hur arbetet går, säger Göran Örlander, skogsstrateg i Södra, i ett pressmeddelande.

– Det finns många olika idéer om vad skadorna kan bero på. Klimat, genetik, plantodling, insekter eller svampar? Många spekulerar, men ingen vet med säkerhet vad som har hänt. Det ska vi försöka reda på, säger projektledaren Karl-Anders Högberg som är forskare på Skogforsk.

– Utredningen startar omgående. Vi kommer att knyta till oss specialister och vår ambition är att ge svar så snart som möjligt. Men med tanke på frågans komplexitet kommer vi sannolikt att arbeta med frågan under hela 2018, tillägger Karl-Anders Högberg.