Det danska 3D-skrivarföretaget har ingått ett exklusivt avtal med General Electric, där även den amerikanska turbintillverkaren har köpt sig in.
I Nordhavn i Köpenhamn hittar man flera byggnader med ordet Cobod skrivet på fasaden.
Detta danska företag är specialiserat på 3D-skrivare, något man kanske främst förknippar med att kopiera små figurer eller prylar, men på Cobod ligger fokus på en lite större skala.
Första 3D-printade huset
- Vi började officiellt så här redan 2018, men redan året innan tryckte vi en Bod-byggnad, som är Europas första 3D-printade hus, säger Philip Knudsen, marknadschef på Cobod.
Och under de fyra senaste åren har det hänt en hel del. Både tryckningen och tryckmassan har setts över, och metoderna har förfinats. Allt har skett utifrån olika lokaler i Nordhavn – där Bod-byggnaden också ligger vid ett av gathörnen.
Dessutom har även storleken på trycksakerna blivit lite annorlunda. Idag trycker Cobod inte bara hus, utan även betongfundament till vindkraftverk.
Tjugo procent effektivare
- Vi har precis lanserat ett system tillsammans med GE, som har investerat i oss, där vi bygger den nedre delen av vindkraftsplattformar, så att vindkraftverk kan bli ännu högre, säger Philip Knudsen och tillägger:
- Ju högre de är, desto effektivare kan de bli. Inledningsvis kan vi göra den nedre delen 20 meter hög, vilket gör att turbinerna kan bli 20 procent effektivare.
Dansk syn
Cobod är idag ett företag med 80 anställda. Allt sker i Danmark, både utveckling, produktion och montering, samtidigt som företaget även har ett antal danska underleverantörer.
- 2021 hade vi en omsättning på 83 miljoner DKK. och ett gediget slutresultat. På så sätt skiljer vi oss lite från många andra tillväxtbolag som typiskt sett går ut med stort minus de första åren. Vi har en ganska solid organisk tillväxt. 2021 var en tredubbling av vår omsättning jämfört med året innan, vilket var en fördubbling då, tillägger han.
- Trots att företaget idag har båda fötterna stadigt planterade i Danmark, går planerna långt utanför nationsgränserna. Cobod har redan sålt 50 skrivare över alla kontinenter och därför ser företaget goda möjligheter i att sprida basen lite och etablera kontor i andra länder.
Turbinerna växer
- Om några månader kommer vi att skicka några produkter till Dubai, Kuala Lumpur i Asien, Florida, där vi också startar upp kontor. Det ska också produceras i USA till att börja med, säger Philip Knudsen om planerna.
- Turbinerna växer under dessa år, men Cobod ser inte detta som den stora utmaningen.
- I förhållande till de här gigantiska turbinerna som ska produceras i framtiden är utmaningen att det är begränsat hur mycket man kan göra i produktion och efterföljande transport. Hela fördelen här är att vi mycket effektivt kan producera i form av betydligt större diameter, säger Philip Knudsen.
I dagsläget är det endast turbiner på land som är i fokus för samarbetet mellan Cobod och GE. Hur framtiden ser ut får dock tiden utvisa, nu när GE även köpte en mindre andel av bolaget.
Källa: Cobod