Förändringar i gröna lån - Nya kriterier från kommuninvest för 2024

Foto: Guillaume De Germain / Unsplash

Kommuninvest offentliggör idag nya villkor för Gröna lån samt ett uppdaterat ramverk för gröna obligationer. De nya kriterierna syftar till att stödja en kommunal omställning, med EU-taxonomin som en central referenspunkt och praktiska gröna finansieringskrav. De nya villkoren träder i kraft den 1 december 2024. Sista ansökningsdag för Grönt lån enligt de nuvarande villkoren och ramverket är den 29 november.

Kommuninvest lanserade sitt första ramverk för gröna obligationer 2015 och emitterade sin första gröna obligation året därpå. Sedan dess har deras gröna finansieringsprogram vuxit till att bli ett av Nordens största, med över 115 miljarder kronor i beviljade Gröna lån och 12 utestående gröna obligationer till ett totalt värde av över 85 miljarder kronor. Fler än 650 investeringsprojekt i nära 200 svenska kommuner och regioner finansieras med Gröna lån från Kommuninvest. År 2021 mottog programmet Naturvårdsverkets Miljömålspris i kategorin "Mod och tempo".

Uppdateringen för 2024 är den fjärde och mest omfattande hittills. Med hänsyn till utvecklingen inom området, inklusive EU-taxonomin och en europeisk standard för gröna obligationer, har Kommuninvest beslutat om en stegvis taxonomianpassning. Alla projektkategorier där det är möjligt och rimligt ska uppfylla kriterierna för väsentligt bidrag enligt taxonomin.

- Genom vårt gröna finansieringsprogram vill vi stödja Sveriges kommuner och regioner i deras omställningsarbete. Vi höjer nu ambitionerna för att följa EUregelverksutveckling och bättre understödja våra medlemmars och kunders högre miljö- och klimatambitioner, säger Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

Villkoren för Gröna lån inom alla åtta projektkategorier i ramverket har granskats. För kategorierna Gröna byggnader, Förnybar energi och VA-hantering, som utgör över 90 procent av den gröna låneportföljen, uppfyller de nya villkoren EU-taxonomins krav på att visa väsentligt bidrag till minst ett EU-miljömål. För övriga kategorier är kriterierna anpassade till den svenska kommunala kontexten. En sammanställning av förändringarna per kategori finns att ladda ner nedan.

- Den starka utvecklingen för vår gröna finansiering har drivits av omfattande miljö- och klimatinvesteringar. Det är naturligt att ambitionerna höjs över tid med hänsyn till både regelverk och marknad. Samtidigt är det viktigt att villkoren fungerar för våra kunder. Vi hoppas att det uppdaterade ramverket ska främja fortsatt hög användning av grön finansiering och kvalitet i omställningsarbetet, säger David Ljung, utlånings- och rådgivningschef på Kommuninvest.

De nya villkoren träder i kraft i höst För att ge Kommuninvests kunder tid att förbereda sig, börjar de nya villkoren gälla den 1 december 2024. Sista ansökningsdag för Gröna lån enligt 2021 års ramverk är den 29 november 2024.

För utgivning av gröna obligationer är ramverket tillämpligt från den 27 juni 2024. Medel från gröna obligationer utgivna därefter kommer att allokeras till investeringsprojekt och Gröna lån som uppfyller de nya ramverksvillkoren.

FAKTA: Extern granskning av ramverket

S&P Global har granskat det uppdaterade ramverket för överensstämmelse med ICMA Green Bond Principles, som Kommuninvest följer i sitt gröna finansieringsprogram. S&P

bedömning av ramverket är Medium Green, vilket överensstämmer med Kommuninvests mål. Ramverket anses finansiera aktiviteter som representerar betydande steg mot en klimattålig framtid med låga koldioxidutsläpp, men ytterligare förbättringar krävs.

FAKTA: Om framtagandet av det nya ramverket

Kommuninvest inledde 2022 arbetet med att utveckla nya villkor för Gröna lån, att införas i ett uppdaterat ramverk för gröna obligationer. Omfattande beredning har skett i Kommuninvests Miljökommitté för grön finansiering, som består av experter från Kommuninvests medlemmar och andra relevanta organisationer inom offentlig sektor och akademi. Under processen har kriterieförslag förankrats med medlemmar och kunder via branschorganisationer och offentliga aktörer, och en offentlig remiss genomfördes hösten 2023 med många svarande.

Synpunkter har tagits tillvara och påverkat utformningen av de nya villkoren för Gröna lån, till exempel kravet på minskad klimatpåverkan från betong. För alla kategorier utom Gröna byggnader, där betongkrav redan finns, införs detta tills vidare som ett upplysningskrav istället för ett skarpt krav, i enlighet med remissförslaget. Kommuninvests ambition är att under 2025 införa konkreta krav på minskad klimatpåverkan från betong för alla projektkategorier, inklusive gränsvärden för klimatpåverkan från nybyggnation.