Utredning inledd efter att robot begått "självmord"

Staden Gumi har valt att inte ersätta roboten med en ny. Arkivbild.

I Sydkorea har en utredning inletts i staden Gumi sedan en kommunanställd robot påträffats ”livlös” längst nere vid en trappa.  

Android-roboten ska självmant ha hoppat från trappans högsta höjd. Vittnen säger sig ha sett roboten "gå runt i cirklar som om något fanns därinne" före fallet, rapporterar lokal media.

En utredning har inletts för att försöka utröna de exakta orsakerna till olyckshändelsen. "Delar har samlats in och kommer att analyseras" säger företaget som designat roboten, Bear Robotics.

Roboten började tjänstgöra i Gumi stadshus i augusti 2023 och hade samma arbetstider som andra kommunanställda. Roboten hade till och med ett passerkort och kunde förflytta sig mellan våningar med hjälp av hissen.

Vissa frågar sig om den sistnämnda uppgiften kan ha varit för betungande för roboten och lokal press beskriver händelsen som det första ”självmordet” av en robot i landets historia, vilket också väckt frågor om konsekvenserna av att integrera robotar i arbetslivet. Staden Gumi har hursomhelst meddelat att de inte kommer att ersätta roboten med en ny.