Westinghouse och Hyundai inleder samarbete för nya kärnkraftsprojekt i Sverige och Finland

- Illustration av världens mest avancerade SMR. AP300™ är det enda SMR baserat på avancerad reaktorteknologi som redan är licensierad och i drift, vilket gör det till det beprövade valet, meddelar Westinghouse. Bild: Westinghouse

Westinghouse Electric Company från USA och Hyundai Engineering & Construction från Sydkorea har ingått ett samarbetsavtal för att främja möjligheter att använda AP1000-teknologi i Sverige och Finland.

Enligt avtalet kommer Westinghouse att stå för design och utveckling av AP1000-teknologin, medan Hyundai E&C ansvarar för industriell ingenjörskonst och byggtjänster för projektet.

Strategiskt samarbete för kärnkraft

Det nya avtalet bygger vidare på ett strategiskt samarbetsavtal som tecknades i maj 2022, där de två företagen beslutade att delta i globala möjligheter för AP1000-anläggningar. Vid den tidpunkten meddelade Hyundai E&C att detta samarbete skulle ge företaget en chans att visa upp sina förmågor inom ingenjörskonst, upphandling och konstruktion (EPC) i samband med Westinghouse AP1000-anläggningar.

AP1000 är en avancerad reaktorteknologi som kännetecknas av passiva säkerhetssystem och modulär konstruktion, vilket gör byggprocessen snabbare och mer kostnadseffektiv. Detta system har redan använts framgångsrikt vid kärnkraftverk i USA och Kina, och nu öppnas möjligheten för implementering i Norden.

Planer på nya kärnkraftverk i Norden

I februari i år meddelade Vattenfall sina planer på att initiera nya kärnkraftsprojekt vid Ringhals, med målet att ha den första reaktorn i drift i början av 2030-talet. Beslut om reaktortyp förväntas fattas redan under 2024. Samtidigt har Fortum och Westinghouse sedan juni förra året ett samförståndsavtal för att undersöka förutsättningarna för att bygga nya kärnkraftverk i både Finland och Sverige.

Westinghouse har en lång historia av att stödja Vattenfall vid Ringhals kärnkraftverk. Enligt Daniel Lipman, president för Westinghouse Energy Systems, är detta partnerskap ett viktigt steg framåt:

– I över ett halvt sekel har Westinghouse stolt hjälpt Vattenfall att leverera ren, säker och pålitlig energi från Ringhals kärnkraftverk, som bygger på Westinghouses design. Samarbetet med Fortum skulle tillföra ytterligare en dimension till kärnkraftsutbyggnaden i regionen, säger Lipman.

Ett partnerskap med globala ambitioner

I och med partnerskapet med Hyundai – ett globalt EPC-företag av högsta rang – ser Westinghouse fram emot att ta sin beprövade AP1000-teknologi tillsammans med en framstående kärnkraftskonstruktör för att garantera energisäkerhet i Sverige och Finland under de kommande hundra åren.

Hyundai E&C har omfattande erfarenhet inom kärnkraftsindustrin, där de har byggt 24 storskaliga kärnkraftverk världen över. Young-joon Yoon, VD och koncernchef för Hyundai E&C, understryker vikten av samarbetet:

– Hyundai E&C har samlat på sig oöverträffad konkurrenskraft inom kärnkraftens EPC, tekniska kompetenser och operativa system genom att bygga kärnkraftverk på den globala marknaden. Baserat på det långvariga förtroendet och partnerskapet mellan Hyundai E&C och Westinghouse, som går tillbaka till 1971, kommer vi att göra vårt yttersta för att maximera synergierna mellan våra företag för att säkerställa framgång, säger Yoon.

En viktig utveckling för Nordens energiframtid

Det planerade samarbetet kring kärnkraftsteknologin har potential att kraftigt bidra till energisäkerheten i Sverige och Finland, där båda länderna arbetar för att minska sitt beroende av fossila bränslen och uppnå klimatmål. Genom att använda sig av AP1000-teknologin hoppas man kunna erbjuda både el och värme till hushåll och industrier på ett sätt som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbart.

Westinghouse och Hyundai ser en stor potential för AP1000-teknologin i den nordiska regionen, särskilt eftersom Sverige och Finland prioriterar övergången till koldioxidfri energi. 

Kärnkraftens roll i framtidens energilandskap

Den nordiska regionen står inför en tid av energiomställning, där kärnkraft förväntas spela en avgörande roll i att minska koldioxidutsläppen och säkerställa en stabil energiförsörjning. 

Både Vattenfall och Fortum undersöker aktivt möjligheterna att implementera ny kärnkraftsteknologi, och samarbetet med företag som Westinghouse och Hyundai är avgörande för att driva dessa projekt framåt.

Källa: World Nuclear News