Ny rapport: Världen på väg att installera 593 gigawatt solenergi under 2024

Solenergifarm i USA. Foto: Ember

En ny rapport från Ember visar att världen är på väg att nå en kapacitet på 593 gigawatt nyinstallerad solenergi vid slutet av 2024, vilket överträffar tidigare industriprognoser och slår rekordnivåerna från 2023.

Rapporten bygger på data från en analys av 15 länder som tillsammans stod för 80 procent av de globala solenergianläggningarna under 2023. För övriga länder som ingår i rapporten har uppgifterna hämtats från exportdata över solpaneler från Kina fram till juli 2024.

Stark ökning under årets första månader

Under de första sju månaderna av 2024 rapporterade de 15 länderna en ökning av installationerna med 29 procent, vilket resulterade i en total kapacitet på 292 gigawatt. Detta är en markant ökning jämfört med samma period 2023. Om denna tillväxttakt fortsätter fram till årets slut beräknas länderna installera 478 gigawatt ny solenergikapacitet under 2024.

För resten av världen visar analysen att ytterligare 115 gigawatt (med ett intervall på 81 till 149 gigawatt) solenergi kommer att installeras under året. Återigen ser vi en 29-procentig ökning jämfört med 2023, tack vare höga tillskott från nya marknader som Pakistan och Saudiarabien, där solpanelimporten har ökat till över 1 gigawatt per månad.

Kina fortsätter leda solenergimarknaden

Kina, som har världens största solenergiflotta, förväntas återigen stå för mer än hälften av de globala solenergianläggningarna under 2024. Under januari till juli ökade landets nya installationer med 28 procent jämfört med samma period året innan. Om denna takt håller i sig kommer Kina att ha installerat totalt 334 gigawatt solenergi, vilket skulle utgöra 56 procent av den globala kapacitetsökningen under 2024.

Indien och USA visar stark tillväxt

Indien, som också är en stor aktör på solenergimarknaden, rapporterade en imponerande ökning av solenergianläggningar med 77 procent under första halvåret 2024. USA följde tätt efter med en tillväxt på 55 procent.

Europa ser fortsatt positiv utveckling

Flera europeiska länder följer den globala trenden. Italien, som var EU:s tredje största solenergimarknad förra året, rapporterade en ökning av solenergianläggningar med 41 procent under de första sju månaderna av 2024. Tyskland och Storbritannien visade båda en mer blygsam ökning på 11 procent, medan Portugal fördubblade sina solenergianläggningar under samma period.

Fem länder står för majoriteten av tillväxten

Kina, USA, Indien, Tyskland och Brasilien väntas stå för tre fjärdedelar av den globala kapacitetsökningen för solenergi under 2024. Dessa fem länder förväntas leverera 75 procent av de globala tillskotten av solenergikapacitet.

Källa: Recharge News