Transdev Nederland satsar på elbussar från Solaris – storskalig leverans planerad till 2025

Den nya flottan av elbussar kommer att vara utrustad med Solaris batterilösning kallad High Energy. Denna lösning är särskilt utformad för att ge en längre räckvidd och maximera driftstiden, vilket är avgörande för att möta de höga kraven i stadens kollektivtrafiksystem. Bild: Solaris

Transdev Nederland har lagt en beställning på 96 elbussar från Solaris. Detta tillkännagavs nyligen av tillverkaren Solaris, även om avtalet skrevs under tidigare i år. Leveranserna av de nya bussarna är planerade att påbörjas under det sista kvartalet 2025.

Transdev Nederland, en av de största kollektivtrafikoperatörerna i Nederländerna, har redan erfarenhet av att använda produkter från Solaris. Dess dotterbolag Connexxion driver en flotta av 20 Urbino 12 vätgasbussar i Sydholland, där bränsleceller används som drivkraft. Dessutom har Solaris Trollino 18-trådbussar, med sin karakteristiska MetroStyle-design, varit i drift i Arnhem under flera månader.

Elbusssatsning i Utrecht

Den nya elbussflottan kommer att användas för kollektivtrafik i provinsen Utrecht i centrala Nederländerna. Transdev Nederland är en av de ledande aktörerna i landet när det gäller utsläppsfri mobilitet. Beställningen av de 96 elbussarna från Solaris är en del av företagets långsiktiga strategi att ersätta hela bussflottan i Utrecht med utsläppsfria fordon. I dagsläget körs 50 busslinjer i staden, och dessa transporterar årligen omkring 30 miljoner passagerare.

Solaris batterilösning i fokus 

Transdev Nederland har länge varit en förespråkare för hållbar kollektivtrafik och strävar efter att minska sina koldioxidutsläpp. Övergången till en utsläppsfri bussflotta i Utrecht är ett viktigt steg i denna riktning. Genom att investera i elektriska fordon som Solaris Urbino Electric-bussar tar företaget ytterligare ett steg mot att förverkliga sitt mål om en helt utsläppsfri kollektivtrafik.

Denna satsning kommer inte bara att minska luftföroreningar och förbättra luftkvaliteten i regionen, utan även bidra till en mer hållbar framtid för kollektivtrafiken i Nederländerna.

Källa: Transdev Nederland